IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На кои храни трябва да наблегнете през зимата

12 декември 2013 09 00

Не забравяйте, че и този сезон менюто ви трябва да включва разнообразна и вкусна храна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обикновено човек е свикнал да яде „по-лека“ храна през топлите месеци. Това обаче не означава, че през зимата трябва да пренебрегвате плодовете и зеленчуците – дори напротив! Не забравяйте, че те съдържат полезни вещества, които са необходими за поддържането на силна имунна система. Вашият хранителен режим през зимата трябва да бъде здравословен, питателен и същевременно вкусен. За да постигнете това, вижте кои са плодовете и зеленчуците, с които трябва да се храните през следващите месеци:

1. Кейл. Понякога кейлът може да има леко горчив вкус, но през студеното време той става по-сладък. По тази причина зимата е идеалното време, в което може да го консумирате. Кейл е нещо като суперхрана, богата на витамини К, А и C, както и калций, фибри и желязо. Кейл може да бъде сервиран суров, приготвен на пара или варен.

2. Цвекло. Цвеклото съдържа важни витамини и хранителни вещества като витамин А, B, C, калий, магнезий и фосфор. Зеленчукът помага на артериите, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, както и прочиства черния дроб и тялото. Най-добре е цвеклото да се консумира сурово, тъй като термичната му обработка намалява неговите хранителни вещества. Може да пиете и сок от цвекло, съчетавайки го с лимонов сок.


3. Брюкселско зеле. В него се съдържат хранителни вещества като калий, калций, витамини А и витамини С. Брюкселското зеле може да се консумира задушено, печено или пържено. Разбира се, готвенето на пара е най-добрият избор, но бъдете внимателни, за да не го преварите. Иначе рискувате да премахнете някои от неговите полезни вещества, както и да „ароматизирате“ кухнята си. Поради високото си съдържание на фибри, брюкселското зеле може да ви засити по-бързо.

4. Праз. Той осигурява висока доза витамин К и може да защити кръвоносните съдове от свободните радикали, както и да предпази сърцето от различни болести. Поради ниската си калоричност, зеленчукът може да помогне и в загубата на тегло. Бременните трябва да наблегнат на този вид лук, тъй като той съдържа фолиева киселина, която е от ключово значение за предотвратяване на вродени дефекти. Празът може да добавяте в супи, салати и омлети.

5. Гуава. Чрез консумацията на гуава лесно може да си набавите ликопен – антиоксидант, който помага за предотвратяването на рак на простатата и сърдечносъдови заболявания. Екзотичният плод съдържа също така фибри и калий. Макар повечето магазини да не предлагат гуава, непременно си купете от нея, ако я видите в някой магазин от големите вериги.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари