IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магданозът – пренебрегван, но много полезен

20 декември 2013 15 30

Какви са ползите за здравето от консумацията на зеленото растение?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много често хората гледат на магданоза като на добавка към салатата или пък като на вид подправка към някое ястие. Истината е, че хранителната стойност на зеленото растение не трябва да бъде подценявана, тъй като магданозът е наистина много полезна храна. Той съдържа витамините A, B, C и K минерали, желязо, калий.

Всъщност много известни личности използват магданоза като средство за отслабване преди важни събития, тъй като той помага за намаляване задържането на вода и подуването. Също така зеленото растение действа като естествен диуретик, което помага на тялото да се освободи от излишната течност, но без да лишава тялото от калий.

Като част от ползите, свързани с теглото, магданозът действа добре и върху нивата на кръвната захар, което помага за дългосрочно балансиране на килограмите. Ето и кои са останалите положителни въздействия на растението върху здравето на човек:

1. Намалява риска от рак. Консумацията на магданоз може да намали риска от ракови заболявания като рак на гърдата, храносмилателния тракт, кожата и простатата. Зеленото растение съдържа високи нива на флавоноид, наречен апигенин. Апигенинът не само притежава забележителни противоракови свойства, но е и антиоксидант, както и мощно противовъзпалително средство.

2. Подобрява имунната функция. Магданозът може да „моделира“ имунната система. Етерично масло от магданоз доказано помага при потискането на свръх-стимулиран имунен отговор. Това означава, че магданозът е ключов играч в борбата срещу алергии, автоимунни и хронични възпалителни заболявания.

3. Побеждава възпалението. Магданозът помага да се намали болката и отока, свързани с артрита. Той съдържа етерично масло, наречено евгенол. Проучвания са доказали, че евгенолът има силно противовъзпалително и анти-артритно действие, което значително може да намали подуването на ставите.

4. Побеждава болестите. Магданозът предлага защита от широк спектър от заболявания – от атеросклероза, през диабет и рак на дебелото черво, до астма. Той е отличен източник на витамин С, който има роля в неутрализирането на свободните радикали. Това от своя страна изгражда защита срещу развитието на редица заболявания.

5. Защитава кръвоносните съдове. Магданозът е добър източник на един от най-важните витамини – фолиева киселина. Тя помага за намаляване на хомоцистеина и по този начин защитава кръвоносните съдове. Хомоцистеинът е естествено съществуваща аминокиселина в тялото, чиито високи нива могат да увредят кръвоносните съдове и по този начин да повишат риска от инфаркт и инсулт.

6. Помага на косата. Етеричното масло от магданоз може да се окаже ключът към здравата и гъста коса. Масажирането на главата с етерично масло от магданоз помага срещу загубата на коса.

Шейк от магданоз, с детокс ефект

В случай, че скоро идва някое важно събитие, за което искате да сте във форма, опитайте тази напитка, която ще ви помогне да премахнете излишната вода в тялото си:

- 2 чаши магданоз, нарязан;

- 2 чаши краставица, нарязана;

- 3 супени лъжици лимонов сок;

- 1 ябълка, нарязана;

- 1 стрък селъри;

- ¼ ч. л. джинджифил на прах;

- 2 чаши изворна вода;

Снимка: Dreamstime

Магданозът, краставицата и селърито действат като диуретик, а лимонът и джинджифилът имат силно противовъзпалително действие. Смесете всички съставки в блендера и ги разбийте, докато не получите копринено гладка смес. Количеството продукти е достатъчно за две големи порции шейк.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

ina.ina ( преди 10 години )
Eто друга рецепта, която поне на мен ми е доста вкусна: салата с магданоз: - 1 връзка нарязан магданоз - 1/2 връзка пресен чесън (като няма - нарязани на ситно обелени скилидки чесън) - сок от лимон - 1-2 суп. л. - кис. мляко - 3-4 суп. л. - зехтин - сол
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар