IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Най-добрите растителни източници на протеин

8 януари 2014 12 20

Ядките са едни от най-ценните източници на полезната съставка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вегетарианците често биват упреквани, че след като не консумират животински продукти, тялото им не може да си набави необходимите хранителни вещества. Истината обаче е, че всеки организъм може да се снабди с абсолютно всички полезни вещества, независимо, че в менюто на човек липсва както месото, така и млечните продукти. В пълнозърнестите храни, например, има протеин.

Някои растителни източници също са богати на тази съставка. Ето и кои са те:

1. Аспержи. Аспержи на скара, овкусени с балсамов оцет звучи доста апетитно, но и полезно. В 8 стръка аспержи има 3,1 грама протеин.

2. Карфиол. Не всички хора са фенове на карфиола, макар че той има своите полезни вещества. Всъщност всички кръстоцветни растения са много полезни, затова и вегетарианците ги предпочитат в своя хранителен режим. Една чаша сварен карфиол се равнява на 2,3 грама протеин и много други полезни вещества, които намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания.

3. Фъстъци. В САЩ например, голяма част от хората са големи фенове на фъстъченото масло. В България то не е особено популярно, за сметка на фъстъците – които се продават във всеки магазин. 29 сухи печени фъстъка без сол се равняват на 6,72 грама протеин.

4. Бобови кълнове мунг. Мунг принадлежи към семейство бобови и се отглежда предимно в южната част на Азия. Растението е чудесен източник на фибри и протеини. Една чаша бобови кълнове мунг съдържат 3,18 грама протеин и много малко количество калории.

5. Бадеми. Ядките са чудесни за закуска или междинно хранене през деня, когато усетите глад. Бадемите са богати на хранителни вещества и протеин и засищат за много дълго време. В 30 грама бадеми (което е около 25 ядки) се съдържат 6,1 грама протеин.

6. Спанак. Попай Моряка неслучайно хапваше много спанак. Една чаша от вареното растение се равнява на 5,4 грама протеин. Спанакът съдържа още флавоноиди, които са известни със своите противоракови свойства. Зеленото растение помага още на мозъка, кожата, очите и костите.

7. Броколи. Броколите имат много от съединенията, които се срещат в карфиола, тъй като и те са от семейството на кръстоцветните растения. Някои деца дори харесват броколите, само защото те приличат на малки дръвчета. Чаша нарязани броколи съдържа 5,8 грама протеин.

8. Киноа. Киноата е идеален източник на протеин и царят на всички зърнени култури. Една четвърт от чаша суха киноа съдържа впечатляващите 8 грама протеин. Ако сготвите киноа с няколко стръка аспержи, карфиол и броколи, то ще получите ястие, съдържащо 40 грама протеин!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

g.g.kolevaatgmail.co ( преди 11 години )
И в авокадото има много полезни мазнини и протеини, супер храна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 11 години )
Enthusiast ( преди 11 години )
Безсмислен коментар. B12 се синтезира в червата, не се усвоява, ако е внесен отвън отвън. И откъде иначе ще го има в животинските продукти?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Йоанна ( преди 11 години )
до Лупи - алое и агаве,надеждни вегански източници на B12 са храни, обогатени с В12 (включително някои растителни млека, някои соеви продукти и някои зърнени закуски). Витамин B12, независимо дали в добавки, обогатени храни или продукти от животински произход, идва от микроорганизми.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
лупи ( преди 11 години )
Безсмислена статия. При вегетарианците има недостиг само на витамин В12, който го има само в месото и яйцата. Няма го в нито едно растение.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар