В последните години много известно стана растението годжи бери, което е описвано като храна „чудо“, съдържаща не една и две полезни съставки. Факт е, че годжи бери наистина е много полезно, но изглежда малко познатата шефердия може да го измести от първото място в класацията на „суперхраните“.
Шефердията е растение с малки, червени, сладко-горчиви плодчета. То расте в Северна Америка и може да издържа при много тежки условия. Истината е, че храстовидното растение се нуждае от много малко вода, за да расте. Една от основните съставки на шефердията е известният ликопен, който помага за предотвратяване развитието на рак.
Растението се развива главно върху неплодородната земя на индианските резервати в Северна и Южна Дакота. По тази причина традиционно шефердията е била консумирана главно от индианците. Нови разкрития за здравословните свойства на новата суперхрана, публикувани в списание Food Science, показват, че растението основателно има претенциите да измести всички познати полезни храни.
Плодът на шефердията съдържа изключително високи нива на ликопен – антиоксидант, който се намира и в доматите. Освен ликопен, в растението има още киселинно съединение, наречено метил-ликопенот. То може да бъде използвано като естествен оцветител на храната. Тръпчивият вкус на малките плодчета е вследствие на фенолни антиоксиданти, които помагат за предпазване от рак и забавят стареенето.
Киселинността на шефердията може да се използва в производството на вино. Все още плодовете не се продават свободно, както другите храни, тъй като отглеждането на растението е ограничено само в някои райони на Северна Америка, пише вестник Daily Mail. Някои хора обаче сами отглеждат храста и се радват на неговите супер полезни плодчета.