IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специални бонбони предпазват от кариес

13 януари 2014 14 20

В тях се съдържат бактерии, които защитават зъбите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Родителите учат своите деца още от малки, че трябва да избягват сладките храни, включително и бонбоните, защото те вредят на зъбите им. Изглежда обаче нещата се променят и именно бонбоните могат да започнат да се използват като защита срещу кариес.

Става въпрос за специални бонбони, които са проектирани да пречат на вредните бактерии, предизвикващи гниене и ерозия на зъбите. С тяхна помощ лошите бактерии се поглъщат в слюнката и след това се изхвърлят от организма.

Бонбоните не съдържат захар, но пък са наситени с вид „приятелски“ пробиотични бактерии (Lactobacillus paracasei), които имат за цел да се борят с вредния тип бактерии (Streptococcus Mutans).

След като сладкото се изсмука, приятелските бактерии се отделят в слюнката, образувайки защита на зъбите. По този начин вредните бактерии не могат да се прикрепят към повърхността им и да ги увредят.

Така наречените добри бактерии, открити в храни като например киселото мляко, помагат още за разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Новите бонбони, произведени от немската фирма Organobalance GMBH, могат да се насочат главно към децата, за да се избегне ранното начало на образуването на кариес.

Streptococcus mutans е най-вредната бактерия в устата. Тя се храни от захарта в храната, която ферментира в киселина и нарушава повърхността на зъбите. В момента единственият ефективен начин за намаляване на лошите бактерии е избягване на сладките храни, както и редовно миене на зъбите. Новите бонбони могат да бъдат пуснати на пазара в рамките на година-две. Учените работят и върху паста за зъби и вода за уста, съдържащи приятелски бактерии, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари