IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захарта е новият тютюн

16 януари 2014 13 30

В някои нискомаслени кисели млека може да се съдържат до пет лъжици захар

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има две основни съставки, без които храната нямаше да е същата. Става въпрос за захарта и солта, с които ако се прекали, то храната може наистина да стане вредна. По тази причина лекари и учени искат хранителните гиганти да бъдат принудени да намалят количеството захар, която използват с 30 на сто.

Истината е, че белият подсладител се среща не само в сладките храни, а и в голяма част от солените. Това дава основание на някои хора да наричат захарта „новия тютюн“.

Изследователите открили, че дори в киселото мляко с нулево съдържание на мазнини могат да бъдат открити до пет супени лъжици захар. В консервите с доматен сос на голяма известна марка например, има четири лъжици захар. Карамеленото фрапучино на най-известната верига за кафе съдържа 11 чаени лъжици сметана. В някои от шоколадовите десерти има по осем лъжици.

„Захарта е новият тютюн“, категоричен е професор Саймън Капуел от Университета на Ливърпул. Захарта е „задължителна“ съставка в голяма част от храните – сладките напитки, във фаст фууда, като най-големият проблем е, че повечето хора не подозират за този факт. Това води до епидемия от затлъстяване, болести и смърт.

Максималната дневна доза захар, препоръчана от Световната здравна организация, е до десет лъжици. Има вероятност обаче тя да бъде намалена наполовина. Според агенция на ООН „има неопровержими доказателства, че захарта е свързана със затлъстяване, диабет и сърдечносъдови заболявания“.

Проучване на Action on Sugar намери изненадващо високи нива на захар в много храни, включително солени продукти, както и „здравословни“ такива. Ето защо учени и лекари искат в рамките на три до пет години производителите да намалят количеството захар в техните продукти с от 20 до 30 на сто. Според тях по този начин може да се спрат нарастващите нива на затлъстяване и влошено здраве, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари