Може би почти всеки човек (особено жена) си мечтае да може да яде шоколад и пица по цял ден, без това да се отразява на неговата фигура. Тази мечта може би най-накрая ще се превърне в реалност.
Учени от Швеция открили, че червените боровинки могат да попречат на наддаването на тегло при хора с по-наситен на мазнини хранителен режим.
Според изследователите тези плодове почти напълно предотвратяват увеличаването на килограмите при мишки, консумиращи мазни храни. Те открили още, че червената боровинка понижава кръвната захар и холестерола. Изглежда ползите от яденето на този вид храна са наистина много, но последното проучване е съсредоточено главно между връзката „червена боровинка-килограми“.
Изследователите провели експеримент с мишки, някои от които били хранени нормално, други с по-мазни храни. Оказва се, че животните, които консумирали червена боровинка и мазни храни едновременно, не наддали повече килограми, отколкото мишките, които били подложени на диета с прием на малко мазнини.
Въпреки обнадеждаващите резултати, експертите предупреждават, че хората не трябва да ги възприемат като оправдание да се хранят само с нездравословна храна. Целта на учените е да установят дали червените боровинки могат да бъдат част от програмата за предотвратяване на затлъстяването при хората.
Касисът и боровинките също имат добър ефект, въпреки че той е по-малък, в сравнение с този на червената боровинка. Според изследователите добрите резултати могат да се дължат на съдържанието на полифеноли в червените плодове. Въпреки това учените не препоръчват на хората да ядат червена боровинка в големи количества.
Варенето на плодовете може да окаже влияние на техните хранителни вещества, а в конфитюра се съдържа много захар. Замразените червени боровинки са най-полезната алтернатива на пресните, пише вестник Daily Mail.