IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Червената боровинка премахва вредите от мазната храна

2 февруари 2014 07 00

Консумацията на тези плодове може да предотврати покачването на теглото

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може би почти всеки човек (особено жена) си мечтае да може да яде шоколад и пица по цял ден, без това да се отразява на неговата фигура. Тази мечта може би най-накрая ще се превърне в реалност.

Учени от Швеция открили, че червените боровинки могат да попречат на наддаването на тегло при хора с по-наситен на мазнини хранителен режим.

Според изследователите тези плодове почти напълно предотвратяват увеличаването на килограмите при мишки, консумиращи мазни храни. Те открили още, че червената боровинка понижава кръвната захар и холестерола. Изглежда ползите от яденето на този вид храна са наистина много, но последното проучване е съсредоточено главно между връзката „червена боровинка-килограми“.

Изследователите провели експеримент с мишки, някои от които били хранени нормално, други с по-мазни храни. Оказва се, че животните, които консумирали червена боровинка и мазни храни едновременно, не наддали повече килограми, отколкото мишките, които били подложени на диета с прием на малко мазнини.

Въпреки обнадеждаващите резултати, експертите предупреждават, че хората не трябва да ги възприемат като оправдание да се хранят само с нездравословна храна. Целта на учените е да установят дали червените боровинки могат да бъдат част от програмата за предотвратяване на затлъстяването при хората.

Касисът и боровинките също имат добър ефект, въпреки че той е по-малък, в сравнение с този на червената боровинка. Според изследователите добрите резултати могат да се дължат на съдържанието на полифеноли в червените плодове. Въпреки това учените не препоръчват на хората да ядат червена боровинка в големи количества.

Варенето на плодовете може да окаже влияние на техните хранителни вещества, а в конфитюра се съдържа много захар. Замразените червени боровинки са най-полезната алтернатива на пресните, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари