Все повече хора купуват, готвят и се хранят с безглутенови продукти. При някои това е необходимост, а при други – въпрос на личен избор. Гуинет Полтроу, например, е върла защитничка на живота без глутен.
Според последни данни около 30% от възрастните американци също опитват да изключат глутена от своя хранителен режим. Лекарите обаче все още не могат да кажат кое е правилно и кое грешно. Въпреки липсата на научна яснота, тенденцията за безглутеново хранене се засилва все повече.
В случай, че и вие обмисляте да последвате примера на много други хора, има няколко неща, с които трябва да сте наясно:
1. Някои хора имат необходимост да изключат глутена, за други това е въпрос на избор.
Всъщност за повечето хора е въпрос на личен избор. Около 1 на 133 човека имат целиакия – наследствено автоимунно заболяване, което причинява увреждане на тънкото черво при поглъщането на глутен. 0,4% от хората пък имат алергия към пшеницата, която може да причини кожни, дихателни и чревни симптоми.
2. Ако смятате, че имате целиакия, трябва да се консултирате с лекар.
Преди да предприемете безглутеново лечение на своя глава, задължително трябва да се допитате до специалист. Ако отслабвате, имате недостиг на желязо, анемия или фамилна история на целиакия, консултирайте се с лекар.
3. Вашите приятели и семейство ще ви досаждат за избора.
Техните въпроси и коментари могат да ви натоварват и да ви дразнят. На всеки поотделно трябва да обяснявате, че всеки човек може сам да решава за себе си. Въоръжете се с търпение, докато хората около вас свикнат с този факт.
4. Не е задължително да изключите всички зърнени храни.
Не всяка зърнена храна съдържа глутен. Имате много възможности – например амарант, просо, елда и киноа.
5. Не е задължително, че ще отслабнете.
Всичко зависи от вас и от това по какъв начин ще заместите липсата на глутен. Премахването на рафинирани въглехидрати като гевреци, тестени изделия и бисквити в полза на пълнозърнестите храни може да бъде много полезно. От друга страна, ако запълвате липсата на глутен с повече захар и мазнини, няма как да очаквате да свалите килограми.
6. Глутенът често „се крие“.
Някои от тези скришни места са бургери или салатен дресинг. Глутенът също така може да се крие в определени добавки или лекарства. Така че, ако се отказвате от глутена, имайте предвид, че трябва да изследвате внимателно всеки етикет.
7. Кожните ви проблеми могат да изчезнат.
Много хора с непоносимост към глутен установяват, че състоянието на кожата им се подобрява, когато те изключат глутена от своята диета. Други често срещани кожни проблеми като екземи и псориазис също могат да се подобрят до известна степен. Изследванията все още обаче не могат да покажат дали това се дължи конкретно на глутена, на пшеницата по-общо или просто ограничаването на преработени храни, пише Huffington Post.