IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морските дарове и червеното месо предизвикват артрит

21 февруари 2014 10 45

Според корейските учени храните, богати на цинк, причиняват болки в ставите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ново корейско проучване разкрива, че храните, богати на цинк, могат да бъдат причината за появата на остеоартрит.

Това е най-често срещаният тип артрит в света. Досега не беше съвсем ясно от какво точно се причинява. Според учените намаляването на храните, съдържащи цинк, може да доведе до нови терапии за лечение на заболяването, което засяга най-вече тазобедрените и коленните стави.

Корейските изследователи са категорични, че богатите на цинк храни, включително морските дарове, пилешкото и червеното месо, могат да причинят това болезнено заболяване. Разграждането на цинка в тялото води до хрущялни промени, а когато хрущялите намалеят, костите започват да се трият една в друга и това причинява болка, подуване и скованост.

Досега нямаше ефективни терапии за болестта, точно защото основните молекулярни причини за нея не бяха изяснени. В новото проучване се казва, че протеин, наречен ZIP8 (вид разграждащ ензим) транспортира цинка в клетките, след което се случват няколко молекулярни събития, които пък водят до разрушаване на хрущялната тъкан.

Ако искате да се предпазите от тази болест, най-добре е да намалите приема на храни, съдържащи цинк като пиле, сьомга, какао на прах, черен дроб, телешкото и агнешкото месо, тиквени и слънчогледови семки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )