IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Храни срещу болка и възпаления

25 февруари 2014 15 30

Тялото ви е под постоянна „атака“, но вие не го осъзнавате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вие нямате никакви симптоми и се чувствате добре. Изглежда, че сте здрави и тялото ви функционира нормално. Така че какъв проблем може да има? Възпаление. Това е нормален процес, който има за цел да помогне на тялото ви да се възстанови, което понякога вие усещате като болка.

В малки дози възпалението не е притеснително. Но ако постоянно сте изложени на стрес – в работата, заради някаква болест или дори по време на тренировка, тялото ви навлиза в „режим на защита“. Когато организмът ви отслабне, вие ставате по-уязвими към наранявания или дори заболявания.

За щастие, имате възможност да подпомогнете своето тяло с няколко малки и прости промени. Например, много храни съдържат противовъзпалителни съединения, които могат да облекчат вашата болка.

Ето и кои са храните, които могат да дадат най-мощен тласък на организма ви, както и да намалят възпаленията:

1. Канела

Канелата е една от най-старите и разпространени подправки в света. Изследвания показват, че тя може не само да намали възпалението, но също така и да се бори с бактериите. Освен това канелата контролира кръвната захар и подобрява мозъчната функция. Поръсвайте канела върху киселото мляко, прибавяйте я към зърнените храни или в овесената каша. Чаша мляко с канела също е добра идея.

2. Джинджифил

Този ароматен корен съдържа няколко антивъзпалителни съединения, които могат да облекчат болките в ставите, да предотвратят вредното въздействие на свободните радикали, да подсилят имунната система и да предпазват от рак на дебелото черво. Джинджифилът също така е естествено средство срещу повръщане и често се използва за облекчаване на сутрешното гадене и морската болест. Накиснете няколко резена джинджифил в гореща вода за чай или го съчетайте със соев сос за овкусяване на някое ястие.

3. Лук

В лука се съдържат съединения със сяра, които са отговорни за неговата остра миризма и полезни свойства. Лукът има редица ползи за здравето, включително намаляване на възпалителните процеси, понижаване на холестерола и превенция на рака. Използвайте лука в супи, сосове, салати и различни ястия. Чесънът и празият лук също са много полезни.

4. Вишна

Едни от най-богатите източници на антиоксиданти са вишните. Нови изследвания показват, че вишните облекчават болката при подагра и артрит, намаляват ставните и мускулните болки, предизвикани от физически усилия и понижават холестерола. Вишните също така понижават и възпалителните процеси.

5. Орехи

Орехите са едни от най-здравословните ядки. Те съдържат антивъзпалителни съединения, омега-3 мастни киселини и съдържат повече антиоксиданти, отколкото бразилските орехи, фъстъците, бадемите, кашуто или лешниците. Фъстъците са чудесен източник на протеини и фибри.

Снимка: Dreamstime

6. Куркума

Жълтата азиатска подправка често се използва в жълтото къри. Куркумата получава своя цвят от съединение, наречено куркумин. Изследвания показват, че куркуминът може да помогне за подобряване на хроничната болка, като потиска възпалителните процеси в тялото.

7. Ананас

Тропическият плод съдържа ензима бромелаин, който действа добре при лечение на мускулни травми като навяхвания и разтягания. Според проучвания този ензим може да помогне и за подобряване на храносмилането, заедно с облекчаване на болките при артрит.

8. Ленено семе

В лененото семе може да бъдат намерени омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението в тялото.

9. Моркови

Те са богати на каротеноиди, група фитохимикали, известни като защитници на клетките от свободните радикали. Други ползи от консумацията на моркови е повишаването на имунитета и намаляване на възпалението.

10. Тъмни листни зеленчуци

Спанакът и кейла съдържат флавоноиди, които стимулират здравето на сърцето и предпазват от рак. Изследвания показват още, че флавоноидите могат да намалят възпалението в мозъка, което забавя развитието на болестта на Алцхаймер.

Снимка: Dreamstime

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Katnip ( преди 11 години )
Аз все пак не вярвам, че ако имаш наистина сериозен проблем, ще го решиш с билки и храни. Те са по-скоро за превенция.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 11 години )
хубави съвети, нека не ги забравяме!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар