Защо в романтичните филми винаги показват отчаяна жена, с разбито сърце, преполовяваща огромна купа със сладолед? Защото в реалния живот се случва същото. Разбира се, сладоледът може да бъде заменен от шоколад, пържени картофи и какво ли още не. Изследователи доказаха, че когато човек е в лошо настроение, той наистина е по-вероятно да консумира нездравословна храна.
Обратно, когато хората се чувстват добре, те са съсредоточени много повече към здравословното хранене. Според американските учени оптимистичното състояние на ума означава, че човек е склонен да мисли повече за бъдещето и най-важното – да признава дългосрочните ползи от консумацията на питателна храна.
Професор Мерил Гарднър от Университета на Делауеър споделя, че „перспективата на времето“ помага на хората да направят по-добър избор, що се касае до храната. Професор Гарднър и екипът ѝ провели експерименти, за да проверят дали хората в позитивно настроение ще изберат полезна храна и дали тези в лошо настроение ще направят снизходителен избор и ще изберат храна, носеща незабавна наслада.
Резултатите от експериментите доказали, че хората в лошо настроение се фокусират върху „това, което е близо физически и близо във времето“. Според изследователите хората трябва да се опитат да „лекуват“ своята негативна нагласа не с калорична и нездравословна храна, а с разговори с приятели или слушане на подходяща музика, например. От друга страна положителното настроение кара хората да мислят за бъдещето, затова те са по-склонни да направят здравословен избор, пише вестник Daily Mail.