Повечето възрастни гледат да консумират 1-2 купички плодове и 2-3 купички зеленчуци дневно, за да си набавят необходимите полезни вещества за организма. Но може би би било по-лесно да получим тези ценни съставки, ако не изхвърляме голяма част от тези продукти в кофата? Преди да махнете обелката, семките, кората или листата на някои от тези продукти, вижте с какво могат да ви бъдат полезни те:
Обелката на ябълката
В нея се съдържа антиоксиданта кверцетин, който е полезен за белите дробове и мозъка. Освен това в кората на ябълката има повече фибри и витамини, отколкото в месестата ѝ част.
Кората на портокала
Според изследване от 2004 г. химикал в кората на портокала и другите цитрусови плодове има по-силно действие за намаляване на холестерола, отколкото голяма част от предписваните лекарства. Флавоните пък подсилват кръвоносните съдове и предпазват от сърдечносъдови болести.
Листата на цвеклото
Макар че цвеклото се отглежда заради корена, листата му също са безценни. Според The Complete Leafy Greens Cookbook те съдържат много фибри, калций, желязо и витамините А и К.
Кората на динята
Сърцевината на този летен плод съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която подобрява спортните постижения и облекчава мускулните болки. Но цитрулинът, който също така помага за премахване на азота от кръвта, е открит и в кората на динята.
Обелката на картофите
Тя съдържа много фибри, витамините В и С, желязо, калций и калии. Това не означава да ядете само обелката, а просто ги пържете с нея, например.
Семената на тиквата
Половин чашка от тези семки съдържа повече от дневната доза магнезий, необходима на организма ви. Липсата му в организма може да доведе до главоболие и остеопороза.
Семките са богати и на желязо и фитостероли, които помагат за понижаването на лошия холестерол в кръвта.