IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезните части на плодовете и зеленчуците, които не ядем

5 март 2014 12 50

Може да не са много вкусни, но пък имат куп витамини и минерали

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето възрастни гледат да консумират 1-2 купички плодове и 2-3 купички зеленчуци дневно, за да си набавят необходимите полезни вещества за организма. Но може би би било по-лесно да получим тези ценни съставки, ако не изхвърляме голяма част от тези продукти в кофата? Преди да махнете обелката, семките, кората или листата на някои от тези продукти, вижте с какво могат да ви бъдат полезни те:

Обелката на ябълката

В нея се съдържа антиоксиданта кверцетин, който е полезен за белите дробове и мозъка. Освен това в кората на ябълката има повече фибри и витамини, отколкото в месестата ѝ част.

Кората на портокала

Според изследване от 2004 г. химикал в кората на портокала и другите цитрусови плодове има по-силно действие за намаляване на холестерола, отколкото голяма част от предписваните лекарства. Флавоните пък подсилват кръвоносните съдове и предпазват от сърдечносъдови болести.

Листата на цвеклото

Макар че цвеклото се отглежда заради корена, листата му също са безценни. Според The Complete Leafy Greens Cookbook те съдържат много фибри, калций, желязо и витамините А и К.

Кората на динята

Сърцевината на този летен плод съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която подобрява спортните постижения и облекчава мускулните болки. Но цитрулинът, който също така помага за премахване на азота от кръвта, е открит и в кората на динята.

Обелката на картофите

Тя съдържа много фибри, витамините В и С, желязо, калций и калии. Това не означава да ядете само обелката, а просто ги пържете с нея, например.

Семената на тиквата

Половин чашка от тези семки съдържа повече от дневната доза магнезий, необходима на организма ви. Липсата му в организма може да доведе до главоболие и остеопороза.

Семките са богати и на желязо и фитостероли, които помагат за понижаването на лошия холестерол в кръвта.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

цндкхн ( преди 10 години )
Вече много,много не се знае дали наистина кората на портокала и самоя портокал са истински,а пък за самата обелка,не се знае с какво са я оцветили...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Katnip ( преди 10 години )
Анонимен ( преди 10 години )
за всичко съм съгласна, освен за обелката от портокал...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар