IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не трябва да закусвате

23 март 2014 06 34

Вижте кои са храните, които се препоръчва да не се консумират за закуска

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Забелязали ли сте как често закуската определя настроението ви за целия ден. Това е така, защото има храни, които дават енергия на организма, а има такива, които отнемат от енергията му.

Една от първите храни, за които е доказано, че предизвикват дразнене на стомаха са сурови зеленчуци, краставици, зеле и чушки. Ако имате проблеми с храносмилането, добре е да избягвате тези продукти, особено пък рано сутрин на гладен стомах.

Сутрин не е препоръчително да се яде и червено месо. Разграждането на този протеин в организма изисква доста енергия, която ще ви е нужна през деня. Ако сутрин предпочитате протеини за закуска, нека да не са с животински произход.

Консервираните храни също не са подходящи за закуска – те съдържат много сол, ароматизатори и консерванти и са храна, която трябва да се избягва по принцип.

Други храни, които не са подходящи сутрин, са торти и сладкиши. Те съдържат много въглехидрати, които могат да претоварят инсулиновия апарат в човешкия организъм. Ефектът ще бъде такъв, че след час отново ще сте гладни, а няма да сте получили никакви полезни вещества.

Както казват професионалните диетолози, най-подходящото време за хранене сутрин е между 6.30 и 9.30 ч. От гледна точка на разработените схеми за хранене и биоритмите на човешкия организъм, добрата закуска е богата на т. нар. бавни въглехидрати и мазнини. За обяд е добре да консумирате нишестени зеленчуци и животински протеини, следобед плодове и сладки растителни мазнини, а на вечеря нискокалорична храна. Тази схема е разработена спрямо функцията на човешкия организъм, който произвежда ензими за регулиране на метаболизма по определен график, чиято първа фаза е в периода между 6.30 и 9.30 ч.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари