IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Добавянето на подправки към храната намалява приема на сол

24 март 2014 11 30

Кулинарните курсове също могат да помогнат за понижаването приема на натрий

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За много хора готвенето е истинска досада и чиста загуба на време. От другата страна е фактът, че домашно приготвените ястия са едни от най-вкусните. Те са заредени с любов, направени са точно по вашия собствен вкус и човек е сигурен в съставките, които ще консумира.

Всъщност големият проблем за много хора е, че не могат да готвят. Опитват да направят нещо няколко пъти и заради лошия резултат се отказват. В тези случаи много подходящи са готварските курсове. Добрата новина е, че с тяхна помощ човек освен, че може да се научи да приготвя вкусотии, може да намали приема на сол.

Изследователи открили, че преподаването на хората как да готвят храната с подправки и билки, е ефективен начин за понижаването консумацията на натрий. Както е известно, солта е основен източник на натрий в храната. Ето защо професионалните съвети помагат на човек да разбере по какъв начин може да готви вкусно, но по-здравословно.

Водещият автор на проучването Черил Андерсон смята, че готварските курсове помагат на хората да готвят по различен начин и да имат по-голям контрол върху съставките, които консумират. По време на специалните курсове човек научава различни стратегии за използване на подправки и билки, научава как културата влияе върху избора на подправки, как да контролира храната, която приема и как да избере реда на храните, които яде.

Учените не конкретизират благотворното действие на конкретни подправки, а приканват хората да опитват различни неща, докато открият какво им допада най-много. Приемът на сол в САЩ, както и в Европа е много по-висок, отколкото е препоръчителната норма. Излишната сол е основен фактор за високо кръвно налягане, което води до сърдечносъдови заболявания и инсулт, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Katnip ( преди 11 години )
Това е въпрос на навик или по-точно както са те научили да ядеш вкъщи от малък. Не давайте солени манджи на децата си и няма все да им се налага да солят. аз не обичам много сол, даже мога и безсолно да ям. Вкусът се формира, така че формирайте този на децата си правилно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 11 години )