За много хора готвенето е истинска досада и чиста загуба на време. От другата страна е фактът, че домашно приготвените ястия са едни от най-вкусните. Те са заредени с любов, направени са точно по вашия собствен вкус и човек е сигурен в съставките, които ще консумира.
Всъщност големият проблем за много хора е, че не могат да готвят. Опитват да направят нещо няколко пъти и заради лошия резултат се отказват. В тези случаи много подходящи са готварските курсове. Добрата новина е, че с тяхна помощ човек освен, че може да се научи да приготвя вкусотии, може да намали приема на сол.
Изследователи открили, че преподаването на хората как да готвят храната с подправки и билки, е ефективен начин за понижаването консумацията на натрий. Както е известно, солта е основен източник на натрий в храната. Ето защо професионалните съвети помагат на човек да разбере по какъв начин може да готви вкусно, но по-здравословно.
Водещият автор на проучването Черил Андерсон смята, че готварските курсове помагат на хората да готвят по различен начин и да имат по-голям контрол върху съставките, които консумират. По време на специалните курсове човек научава различни стратегии за използване на подправки и билки, научава как културата влияе върху избора на подправки, как да контролира храната, която приема и как да избере реда на храните, които яде.
Учените не конкретизират благотворното действие на конкретни подправки, а приканват хората да опитват различни неща, докато открият какво им допада най-много. Приемът на сол в САЩ, както и в Европа е много по-висок, отколкото е препоръчителната норма. Излишната сол е основен фактор за високо кръвно налягане, което води до сърдечносъдови заболявания и инсулт, пише вестник Daily Mail.