IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Защо е по-добре сами да приготвяте дресинга за салата

1 април 2014 09 40

Домашно приготвените храни винаги са по-здравословни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Салатата е един от най-здравословните избори, които човек може да направи. Ако искате да бъдете напълно сигурни в това, с което се храните, както и да консумирате по-малко калории, то препоръчително е да приготвяте дресинга лично. След измиването и нарязването на всички продукти за салатата, може да ви се струва досадно да забърквате и дресинг, но това със сигурност е по-полезно за вас.

По този начин ще може да контролирате съставките, които има във вашата салата, както и ще избегнете някои „лоши“ съставки, съдържащи се в готовия дресинг от магазина. Ако все още не сте убедени в това, че трябва да приготвяте соса за салати сами, ето някои от фантастичните ползи, които ви носи това:

1. По-малко калории. Знаете ли, че две супени лъжици обикновен чеснов сос може да съдържа 210 калории? Вие може да направите своя собствена версия на дресинга, в която да замените майонезата с кисело мляко. По този начин ще направите салатата си по-малко калорична и по-здравословна. Също така забравяте за всички консерванти и подобрители, които се съдържат в готовите сосове за салати.

2. Няма добавена захар. Бутилираните дресинги за салати са едни от най-добрите места, където хранителните компании крият добавена захар и други подсладители. В действителност готовият дресинг може да съдържа няколко супени лъжици захар.

3. Няма рафинирани масла. Ако се вгледате в списъка на съставките на повечето салатни дресинги, ще забележите, че една от първите съставки е соята, рапицата или някакъв друг вид растително масло. Евтините и лесни за производство рафинирани масла всъщност са доста вредни за здравето. За тяхното създаване се използва висока температура, което ги изпълва със свободни радикали, водещи до увреждане на ДНК-то и преждевременно стареене. Маслиновото масло, сусамовото масло и маслото от авокадо са някои от най-добрите алтернативи на рафинирани масла.

Снимка: Dreamstime

4. Ниски нива на натрий. Много салатни сосове съдържат рекордното количество от 400 милиграма натрий за една порция. За да се предпазите от прекалената консумация на сол, най-добрият начин е сами да контролирате нейното количество.

5. Няма неестествени съставки и аромати. Дори в продукти, обозначени с етикети „натурално“ или „органично“ има неясни добавки и химикали, които определено не са приятели на човешкото тяло. Правейки сами салатния дресинг, вие освобождавате своя организъм от химикали, добавки и изкуствени съставки, които се съдържат в голяма част от храните. За да ароматизирате домашно приготвения сос, може да добавите към него лимон, лайм, различни подправки или различни видове масло.

6. По-добър вкус. Въпреки че може да харесвате определена марка салатен дресинг, ще направите истинската разлика във вкусовите качества, след като сами започнете да приготвяте соса за салатите. Домашно приготвените храни винаги имат по-добър вкус от преработените храни, които купувате в магазина.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 11 години )
като се замисля, май е по-добре всичко да си приготвяме вкъщи - разликата е огромна!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар