Салатата е един от най-здравословните избори, които човек може да направи. Ако искате да бъдете напълно сигурни в това, с което се храните, както и да консумирате по-малко калории, то препоръчително е да приготвяте дресинга лично. След измиването и нарязването на всички продукти за салатата, може да ви се струва досадно да забърквате и дресинг, но това със сигурност е по-полезно за вас.
По този начин ще може да контролирате съставките, които има във вашата салата, както и ще избегнете някои „лоши“ съставки, съдържащи се в готовия дресинг от магазина. Ако все още не сте убедени в това, че трябва да приготвяте соса за салати сами, ето някои от фантастичните ползи, които ви носи това:
1. По-малко калории. Знаете ли, че две супени лъжици обикновен чеснов сос може да съдържа 210 калории? Вие може да направите своя собствена версия на дресинга, в която да замените майонезата с кисело мляко. По този начин ще направите салатата си по-малко калорична и по-здравословна. Също така забравяте за всички консерванти и подобрители, които се съдържат в готовите сосове за салати.
2. Няма добавена захар. Бутилираните дресинги за салати са едни от най-добрите места, където хранителните компании крият добавена захар и други подсладители. В действителност готовият дресинг може да съдържа няколко супени лъжици захар.
3. Няма рафинирани масла. Ако се вгледате в списъка на съставките на повечето салатни дресинги, ще забележите, че една от първите съставки е соята, рапицата или някакъв друг вид растително масло. Евтините и лесни за производство рафинирани масла всъщност са доста вредни за здравето. За тяхното създаване се използва висока температура, което ги изпълва със свободни радикали, водещи до увреждане на ДНК-то и преждевременно стареене. Маслиновото масло, сусамовото масло и маслото от авокадо са някои от най-добрите алтернативи на рафинирани масла.

Снимка: Dreamstime
4. Ниски нива на натрий. Много салатни сосове съдържат рекордното количество от 400 милиграма натрий за една порция. За да се предпазите от прекалената консумация на сол, най-добрият начин е сами да контролирате нейното количество.
5. Няма неестествени съставки и аромати. Дори в продукти, обозначени с етикети „натурално“ или „органично“ има неясни добавки и химикали, които определено не са приятели на човешкото тяло. Правейки сами салатния дресинг, вие освобождавате своя организъм от химикали, добавки и изкуствени съставки, които се съдържат в голяма част от храните. За да ароматизирате домашно приготвения сос, може да добавите към него лимон, лайм, различни подправки или различни видове масло.
6. По-добър вкус. Въпреки че може да харесвате определена марка салатен дресинг, ще направите истинската разлика във вкусовите качества, след като сами започнете да приготвяте соса за салатите. Домашно приготвените храни винаги имат по-добър вкус от преработените храни, които купувате в магазина.





Наталия Киселова: Не съм изненадана от поведението на Борисов
Българка грабна международна награда за уникален портрет на соколар
Рецепта от тефтера на баба: Бързи хлебчета
Филип Буков откровено за преследването на актьорството и мечтаната роля
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Националка на България аут от битка за 100 000 долара в Мексико
Всички резултати и класирания в НХЛ
Аморим призна, че е имал съмнения за бъдещето си в Юнайтед
ЦСКА 1948 цака Левски за голяма звезда
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Дневен хороскоп за 1 ноември, събота
Протеинови палачинки с извара
3 картини разкриват какво ви очаква през ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар
Анонимен
( преди 11 години )