Може би сте забелязали, че понякога салатите, които правите у дома, не са толкова вкусни както тези в ресторанта. Слагате същите съставки и дресинг, но в крайна сметка резултатът остава незадоволителен. Откъде идва и по какъв начин може да подобрите вкуса на домашната салата?
Ник Джамет, съосновател на верига ресторанти за органична храна, дава своите съвети:
1. Използвайте свежи продукти и наблягайте на сезонните такива. Този съвет може да ви се стори логичен, но в доброто качество на храната се крие нейният превъзходен вкус. По възможност пазарувайте от магазини за плодове и зеленчуци, където има по-голям избор и стоката винаги е по-прясна.
2. Инвестирайте в купа за отцеждане на салата. Трябва да измиете зелената салата преди да я консумирате, но в същото време тя трябва да бъде абсолютно суха, преди да започнете да правите салатата. Защо? Когато зелената салата е суха, дресингът ще се задържи по-добре към нея, следователно вкусът ѝ ще бъде по-добър. Ето защо би било хубаво да инвестирате в купа за отцеждане на салата.
3. Проявете творчество със съставките. Ако не обичате маруля, не е задължително да слагате от нея в салатата. Използвайте салата айсберг или пък настърган морков като основа. По същия начин не е задължително винаги да се придържате към краставиците и доматите. Сушените домати, например, придават страхотен вкус на салатата. Не забравяйте семената и ядките.
4. Подправяйте правилно салатата. Сок от изцеден лимон или лайм е страхотен начин да заместите балсамикото. Добавяйте сол и пипер точно толкова, колкото е по вашия вкус.
5. Помислете за баланса и текстурата. Ако в салатата присъства нещо меко като авокадо или козе сирене, задължително включете и нещо хрупкаво (ядки или крутони). Контрастът прави салатата много по-интересна.
6. Не режете кашкавала/сиренето предварително. Това трябва да се случи непосредствено преди да станете готови със салатата. В противен случай сиренето или кашкавалът ще станат по-сухи и ще загубят от своя вкус и аромат.
7. Приготвяйте дресинга сами. По този начин не само ще имате по-добър вкус, а и ще бъдете сигурни в това какво консумирате наистина. Също така обърнете внимание на количеството дресинг, с което овкусявате. Той не трябва да бъде прекалено малко, защото няма да се усети напълно, но и не трябва да прекалявате с него, защото ще съсипете салатата.





Наталия Киселова: Не съм изненадана от поведението на Борисов
Българка грабна международна награда за уникален портрет на соколар
Рецепта от тефтера на баба: Бързи хлебчета
Филип Буков откровено за преследването на актьорството и мечтаната роля
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
В Китай се готвят да изстрелят ракетата Long March 2F с пилотирана мисия Shenzhou 21
Националка на България аут от битка за 100 000 долара в Мексико
Всички резултати и класирания в НХЛ
Аморим призна, че е имал съмнения за бъдещето си в Юнайтед
ЦСКА 1948 цака Левски за голяма звезда
Любовен хороскоп за 3 – 9 ноември
Дневен хороскоп за 1 ноември, събота
Протеинови палачинки с извара
3 картини разкриват какво ви очаква през ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар
nelindara
( преди 11 години )