Може би сте забелязали, че понякога салатите, които правите у дома, не са толкова вкусни както тези в ресторанта. Слагате същите съставки и дресинг, но в крайна сметка резултатът остава незадоволителен. Откъде идва и по какъв начин може да подобрите вкуса на домашната салата?
Ник Джамет, съосновател на верига ресторанти за органична храна, дава своите съвети:
1. Използвайте свежи продукти и наблягайте на сезонните такива. Този съвет може да ви се стори логичен, но в доброто качество на храната се крие нейният превъзходен вкус. По възможност пазарувайте от магазини за плодове и зеленчуци, където има по-голям избор и стоката винаги е по-прясна.
2. Инвестирайте в купа за отцеждане на салата. Трябва да измиете зелената салата преди да я консумирате, но в същото време тя трябва да бъде абсолютно суха, преди да започнете да правите салатата. Защо? Когато зелената салата е суха, дресингът ще се задържи по-добре към нея, следователно вкусът ѝ ще бъде по-добър. Ето защо би било хубаво да инвестирате в купа за отцеждане на салата.
3. Проявете творчество със съставките. Ако не обичате маруля, не е задължително да слагате от нея в салатата. Използвайте салата айсберг или пък настърган морков като основа. По същия начин не е задължително винаги да се придържате към краставиците и доматите. Сушените домати, например, придават страхотен вкус на салатата. Не забравяйте семената и ядките.
4. Подправяйте правилно салатата. Сок от изцеден лимон или лайм е страхотен начин да заместите балсамикото. Добавяйте сол и пипер точно толкова, колкото е по вашия вкус.
5. Помислете за баланса и текстурата. Ако в салатата присъства нещо меко като авокадо или козе сирене, задължително включете и нещо хрупкаво (ядки или крутони). Контрастът прави салатата много по-интересна.
6. Не режете кашкавала/сиренето предварително. Това трябва да се случи непосредствено преди да станете готови със салатата. В противен случай сиренето или кашкавалът ще станат по-сухи и ще загубят от своя вкус и аромат.
7. Приготвяйте дресинга сами. По този начин не само ще имате по-добър вкус, а и ще бъдете сигурни в това какво консумирате наистина. Също така обърнете внимание на количеството дресинг, с което овкусявате. Той не трябва да бъде прекалено малко, защото няма да се усети напълно, но и не трябва да прекалявате с него, защото ще съсипете салатата.