IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Ползите от редовната консумация на риба

18 май 2014 09 30

Ако можеше, вашата кожа щеше да ви благодари

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Рибата е част от средиземноморската диета, която се смята за един от най-безопасните хранителни режими. Всъщност ценното в рибата са омега-3 мастните киселини, които се съдържат в нея.

Редица изследвания показват интересни корелации между консумацията на риба и неочаквани здравни подобрения. Смята се също така, че редовната консумация на риба може да намали риска от развитието на рак и сърдечносъдови заболявания.

Останалите ползи от редовния прием на риба са:

1. Намаляване на депресията. Друго интересно проучване показва, че при жените, които ядат риба два пъти седмично, съществува с 25% по-малка вероятност да страдат от депресия. Такава взаимовръзка обаче не се наблюдава при мъжете. Изследователите предполагат, че омега-3 мастните киселини в рибата може би взаимодействат с женски хормони. Вероятно те повишават нивото на серотонин и съответно подобряват настроението.

2. Намаляват възпалението. Смята се, че омега-3 мастните киселини помагат за регулирането на възпалителния цикъл на тялото чрез различни механизми. Предполага се, че редовната консумация на риба може да бъде от полза за намаляване симптомите на болезнени състояния като артрит, простатит и цистит.

3. По-хубава кожа. В случай, че редовно хапвате риба, кожата ви щеше да ви благодари, ако можеше. Консумацията на сьомга, херинга, скумрия, сардини или аншоа всяка седмица може да помогне да укрепите клетъчните мембрани на кожата. Освен това по този начин предпазвате кожата си от вредното въздействие на слънцето и намалявате риска от рак на кожата. Единственото условие е, рибата да е приготвена по здравословен начин.

4. Намалява риска от преждевременно раждане. Бременните жени обаче трябва да внимават какъв вид риба консумират. Не е препоръчително тя да съдържа високи нива на живак, тъй като това може да попречи на развитието на мозъка и зрението на бебето. Подходящ избор на риба по време на бременността са: сом, сьомга, тилапия. Бъдещите майки трябва да избягват: акула и риба меч.

5. Защита на зрението. Според скорошно проучване друга полза от редовната консумация на риба е, че този навик може да помогне на човек да защити зрението си. Консумирането на мазна риба се свързва с по-нисък риск от загубата на зрение с възрастта. Изследователите смятат, че защитният ефект се дължи на киселината DHА, която се среща в мазната риба като скумрия, херинга, риба тон, пъстърва или сардина.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
даа, рибата е много полезна, но трябва да стане навик за ядене!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар