Според ново изследване глутенът не предизвиква подуване на корема, а точно „здравословните“ храни, като плодове, зеленчуци и варива, са причина за това неприятно състояние. Лекарите твърдят, че новата мода да се избягват храни, съдържащи глутен, защото той причинява подуване, гадене, стомашни спазми, умора и крампи, е напълно необоснована. Те смятат, че само хората, които имат заболяването цьолиакия (пълна непоносимост към глутена) трябва да се откажат да го консумират.
Въпросният глутен представлява протеин, който се намира в зърнените култури пшеница, ечемик и ръж. Напоследък той е много критикуван, а сред звездите в Холивуд има мода да спазват безглутенови диети.
Лекарите обаче са на мнение, че плодовете, зеленчуците и варивата са виновни за подуването на корема, защото съдържат късоверижни въглехидрати, наречени FODMAPs, които ферментират в червата.
Професор Питър Гибсън от Университета в Мелбърн твърди, че чувствителността към глутена не е основна причина за разстроения стомах. Той казва: „Въпросът е, че в пшеницата се съдържат също FODMAPs, които са причина за синдрома на дразнимото черво.“
Гибсън твърди, че храните, богати на въпросните късоверижни въглехидрати трябва да бъдат избягвани от хора със стомашни проблеми. Той допълва: „Не всички захари могат да се абсорбират в тънките черва. В резултат на това те ферментират бързо от бактериите в червата, засмукват течност и образуват газове. Това може да предизвика симптоми като подуване, болки в корема и диария.“
Храните, съдържащи FODMAPs са мед, ябълки, круши, костилкови плодове като праскови, също лук, чесън, зеле, фасул и подсладители като сорбитол. Храни с високо съдържание на тези въглехидрати са също мляко, сладолед, броколи, брюкселско зеле, спагети, бисквити, диня, леща, боб и нахут.
Изследванията установяват, че 75 на сто от хората, които изолират тези храни от менюто си, скоро имат облекчени симптоми.