Фибрите са неизменна част от хранителния режим на всички хора, които искат да останат във форма и да бъдат здрави. Те са приятел на тънката талия и успяват да укротят апетита.
Освен това фибрите допринасят за по-добрата работа на стомаха и червата и за обмяната на веществата. Един от най-популярните източници на фибри е ябълката. Средно голяма ябълка съдържа около 4,4 грама фибри. Не само в този плод обаче се среща голямо количество фибри.
Ето и кои са храните, които ще ви набавят повече от полезната съставка, отколкото една ябълка:
1. Нахут. Чаша нахут съдържа 16 грама фибри – почти четири пъти повече, отколкото една ябълка! Може да консумирате нахут под различни форми – като добавка към салата, в крем супа или самостоятелно ястие. Изборът е ваш.
2. Авокадо. Ето още една причина да консумирате авокадо – половин авокадо може да ви набави 6,75 грама фибри. Най-подходящо е да консумирате зеления плод в салати, но може да направите и паста от авокадо, която да използвате като предястие (както маслинената паста).
3. Фъстъци. В половин чаша фъстъци се съдържат 6,2 грама фибри. Любителите на пикантните храни могат да опитат да консумират фъстъците, поръсени с чили на прах. Комбинацията е наистина взривяваща!
4. Круши. Ако не можете да устоите на сладкия вкус на плодовете, но около вас няма ябълка, заложете на крушата. Във всяка круша се съдържат средно около 5,5 грама фибри.
5. Дребен бял боб. Една чаша от този вид боб съдържа рекордните 19,1 грама фибри. Може да добавяте дребния бял боб към салата или към бурито.