IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черешите – истински суперплодове

19 юни 2014 05 50

Те имат многобройни ползи за здравето

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

С наближаване на лятото е време да включите черешите във вашия хранителен режим. За щастие, тези червени плодчета са не само много вкусни, но и изключително полезни за вашето здраве.

Така че не му мислете много, а яжте череши във всеки удобен момент – за закуска, обяд, през деня, като заместител на сладките храни, а защо не и за една „лека вечеря“.

Една чаша череши съдържа около 87 калории, 22 грама въглехидрати, 1 грам белтъчини и 3 грама фибри. Със сигурност няма от какво да се притеснявате – няма да навредите на фигурата си, а само ще подпомогнете своето тяло.

Ето и някои от най-големите ползи от консумацията на череши:

1. Черешите са наричани „суперплодове", защото са пълни с антиоксиданти, наречени антоцианини. Те помагат за намаляване на сърдечносъдовите заболявания и риска от рак.

2. Черешите са един от малкото хранителни източници, които съдържат мелатонин – антиоксидант, който помага за регулиране на сърдечния ритъм и денонощния цикъл на организма.

3. Черешите са отличен източник на бета каротин (витамин А). Всъщност те съдържат 19 пъти повече бета каротин, отколкото боровинките и ягодите.

4. Черешите са богати на витамини С, Е, калий, магнезий, желязо, фолиева киселина и фибри.

5. Черешите са известни още като „храна за мозъка“, подпомагаща здравето на мозъка и предотвратяваща загубата на паметта.

6. Тъй като черешите съдържат антоцианини, те могат да намалят възпалението и симптомите на артрит и подагра.

7. Храненето с череши намалява риска от диабет.

8. Черешите са добър източник на фибри, което е важно за здравето на храносмилателната система.

9. Черешите са идеален избор за лека закуска, който няма да навреди на теглото.

10. Заради своите мощни противовъзпалителни свойства, черешите могат да намалят болката на спортисти след тренировка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )