Ако се интересувате от здравословно хранене, вероятно вече знаете, че зелените храни трябва да присъстват ежедневно във вашето меню. Това не е безпочвено твърдение, а напълно доказана истина.
Според експерти зелените храни съдържат много хранителни вещества, които могат да помогнат на организма по-лесно да се пребори с някои болести. Може да се каже, че зелените храни са като един много добър приятел на човека.
Ето и на кои зеленчуци и плодове трябва да наблегнете:
1. Киви. Това е един от плодовете, в който се съдържа най-голямо количество витамин С. Тялото се нуждае от този витамин, за да поддържа имунната си система силна. В кивито има още фибри, желязо и калий.
2. Зелени чушки. Те са богати на фибри, калций, магнезий, желязо, калий и витамини A и C. Добрата новина е, че зелени чушки може да ядете целогодишно и имате възможност да ги консумирате както сурови (в салати), така и в готвени ястия.
3. Спанак. Неслучайно Попай Моряка се храни със спанак. Този зеленчук е чудесно допълнение към салата или пък в супи. Спанакът съдържа полезни хранителни вещества като магнезий, калций, фолиева киселина, витамин К и витамин А.
4. Зелено грозде. Независимо от цвета, различните видове грозде имат сходен профил на хранителни вещества. Зеленото грозде е идеално за закуска – особено в летните дни, когато организмът се нуждае от допълнителна хидратация. То съдържа калий, витамин С и витамин А.
5. Кейл. Този зеленчук има много приятен вкус, което го прави подходяща добавка към салати или зеленчукови шейкове. Може да го използвате и като гарнитура. В кейла се съдържат калций, калий, витамин С, витамин А и витамини от група В.
6. Грени Смит ябълки. В тях може да намерите изобилие от фибри, калий и витамин А. Те са чудесни за закуска или някое междинно хранене, когато почувствате глад. Не забравяйте, че трябва да консумирате плодовете преди останалата храна, а не като десерт!
7. Авокадо. То е чудесен начин да придадете неповторим вкус на своята салата. Пасирано авокадо пък може да използвате като маслинена паста и за овкусяване на различни ястия. В авокадото се съдържат калий, фибри и здравословни мазнини.