IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни за добър сън

20 юли 2014 12 30

Вечерното похапване все пак може да не е толкова лоша идея...

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако имате проблеми със съня и постоянно се чувствате уморени, вероятно вашият биологичен часовник е разстроен. За щастие, има лесен начин, с помощта на който може отново да синхронизирате своя организъм. Достатъчно е само да се храните с подходящата храна и то вечер.

Според японски изследователи консумацията на богати на въглехидрати храни във вечерните часове може да помогне на вашия циркаден ритъм. Учените смятат, че съставките, които стимулират секрецията на инсулин, имат благоприятно въздействие върху биологичния часовник. Доказано е, че въглехидратите стимулират секрецията на инсулин.

По тази причина диетоложката Кери Ганс споделя кои са храните, които могат да ви помогнат да спите по-добре. Не се притеснявайте, че ги консумирате по-късно вечер – те няма да се отразят на вашето тегло. Единствено трябва да се съобразите с факта, че те не са вечеря, а нещо като междинно хранене, така че не бива да прекалявате с порциите!

1. Череши. Тези вкусни плодове съдържат едно прилично количество въглехидрати (около 24 грама за една чаша). Те са един от малкото естествени източници на мелатонин – хормон, който помага за регулиране на цикъла на съня. Като допълнителен бонус трябва да приемете факта, че всяка чаша съдържа само 100 калории.

2. Сладолед йогурт. В разгара на лятото замразеният десерт може да бъде точно това, от което се нуждаете. Разбира се, не бива да прекалявате с количеството сладоледен йогурт. В този десерт се съдържа калий, който помага за производството на мелатонин.

3. Пълнозърнести бисквити. Ако имате вредния навик да похапвате чипс преди лягане пред телевизора, то веднага трябва да се откажете от него. Вместо това се насочете към 100 % пълнозърнести бисквити. Те не само са с високо съдържание на въглехидрати, но и добър източник на витамин В, който помага срещу безсънието.

4. Бадеми. Тези вкусни ядки съдържат много магнезий, който има положителен ефект върху съня и мускулната релаксация. Само няколко ядки могат да ви заситят достатъчно, без да ви става тежко. Освен това бадемите, особено суровите, са изключително здравословен избор за консумация по което и да е време от деня.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )