Едно от най-хубавите неща на лятото е безкрайното разнообразие от вкусни плодове, които са на разположение по това време на годината. С тяхна помощ не само ще заситите глада си и ще се охладите в горещите дни, но и ще зарадвате организма си с голяма порция антиоксиданти, витамини и фибри.
Тъй като плодовете са отличен и здравословен избор на храна, постарайте се да приемате достатъчно количество от тях. Например, може да опитате да започнете деня си само с плодове. Ако все пак имате нужда и от допълнителна храна за закуска, имайте предвид, че трябва да изядете първо плодовете, а след това останалото.
Ето и кои са храните на лятото, които трябва да присъстват редовно във вашето меню:
1. Диня. Разбира се, лятото не може да мине без вкусна и сочна диня! Тя е перфектната храна за междинно хранене на плажа или пък идеалният заместител на сладко лакомство преди лягане. Консумацията на диня не само ще хидратира тялото ви, но и ще го охлади. В този плод има здравословна доза ликопен, който предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето. Освен всичко останало, динята е и добър източник на витамини А и С.
2. Ягоди. Тези червени и вкусни плодове съдържат само 49 калории в една чаша. За същото количество от тези плодове вие ще получите 3 грама фибри и 1 грам протеин. Ягодите също така са добър източник на витамин С, фолиева киселина, калий и манган. Червените плодове могат да съдействат за увеличаване притока на кръв към кожата, като по този начин намаляват нейната чувствителност и подобряват външния ѝ вид.
3. Ананас. Освен асоциация за екзотични места и тропически почивки, ананасите осигуряват и добра комбинация между витамини и антиоксиданти. В тези плодове се съдържа още ензимът бромелаин, който предпазва тялото срещу възпаления и помага за поддържането на червата във форма.
4. Киви. Знаете ли, че в кивито се съдържа повече витамин С, отколкото в портокала? Тези зелени плодове са пълни с витамин Е, калий и фибри. В едно киви се съдържат само около 40 калории.
5. Праскови. Прасковите са страхотно допълнение към плодова салата. Хубавото при тях е, че имат ниско калорично съдържание, като за сметка на това са добри източници на витамин А и С.
6. Череши. За съжаление, на черешите може да се наслаждаваме много малко време от годината. Ето защо не бива да изпускате възможността да го правите, когато имате този шанс. Докато всички сортове череши са добър източник на анти-възпалителни антоцианини, киселите череши съдържат дори по-високи концентрации от това вещество. Те могат да помогнат за намаляване рисковите фактори за диабет тип 2. Черешите са богати и на антиоксиданти.