Лятото определено е сезонът на салатите. Тогава разнообразието от продукти е голямо и като цяло човек изпитва нужда да се храни само с по-леки храни.
Ако търсите нова идея за здравословна салата или искате да изненадате своите близки с нещо вкусно и полезно, то можете да вземете пример от популярните личности.
Голяма част от знаменитостите са известни със своето желание да водят здравословен начин на живот, в това число и да се хранят с разум.
Безспорно една от най-върлите почитателки на здравословния начин на живот е Гуинет Полтроу. Ето защо първо може да опитате нейната любима салата.
Селска салата – предпочитана от Гуинет Полтроу
Рецептата актрисата споделя в своя сайт Goop. Селската салата е направена изцяло с продукти, които са отглеждани био и които може да откриете по пазарчетата, а не големите магазини. За направата на четири порции от тази салата, вие се нуждаете от:
– 1 малка маруля;
– 1/2 китка кресон;
– 1/2 китка рукола;
– 1 шепа бейби моркови (обелени и сварени за 90 секунди);
– 1/2 чаша обелен грах (сварен);
– 1/2 чаша обелен боб (сварен);
– 1 шепа репички;
– 1 лилав лук (нарязан на ситно).
Как да направите дресинга за селската салата? Смесете нарязания лук с горчица, оцет и кленов сироп. Добавете зехтин, сол и черен пипер.
Салата с киноа – предпочитана от Опра Уинфри
10-12 порции от тази салата ще получите със следните продукти:
– 1 и 1/4 чаша киноа;
– 4 чаши цвекло;
– 1/2 голяма краставица (нарязана);
– 500 грама чери домати (разполовени);
– 1 чаша зелен фасул (сварен) и нарязан на 2-сантиметрови парчета;
– 1/2 чаша ситно нарязан магданоз.
Сварете киноата и след като е готова, оставете я да се охлади (за около 2 часа). Настържете цвеклото на много ситно и го прибавете към киноата. Добавете и останалите съставки. Разбъркайте и използвайте дресинг от балсамов оцет, лимонов сок, сол, черен пипер и студено пресован зехтин.
Любимата салата на Алиша Силвърстоун
Актрисата има издадена цяла готварска книга, пълна с интересни и здравословни веган рецепти. За направата на между 6 и 8 порции от тази салата, вие се нуждаете от:
– ½ салата айсберг;
– ¼ цикория (радичио);
– 5-6 червени репички;
– 1 морков (обелен);
– 1 глава див копър;
– 2-3 стръка праз лук;
– 2 ч. л. морска сол.
След като смесите всички нарязани съставки в купа, добавяйте солта бавно, като притискате с ръце. Продължавайте, докато продуктите започнат да „увяхват“ и да освобождават течност. След половин час изпийте излишната течност и след това изяжте салатата.