IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарство за кръвно намалява вредите от никотина

6 ноември 2006 08 56

Статинът, който се предписва при високо кръвно и холестерол, подобрява състоянието на белите дробове при пушачите

Лекарство за кръвно намалява вредите от никотина

Лекарството статин, което се предписва за справяне с високия холестерол и кръвно, намалява вредата от никотина върху белите дробове на пушачите, показва ново американско проучване.

Специалистите са установили, че настоящите и бивши пушачи, които взимат статин, имат по-здрави бели дробове от тези, които не приемат това лекарство.

“ДО сега нямаше лекарствен препарат който да намалява вредите от никотина на белите дробове”, обяснява д-р Уолид Юнис от Университета в Оклахома.

“Нашето проучване е първото, което показва, че статинът намалява вредите от никотина върху белите дробове, а оттам и рискът от сериозни белодробни заболявания, които могат да бъдат с фатален изход”, допълва той.

“Можем да приемем, че дългосрочни терапии със статин могат да предотвратят сериозни белодробни заболявания, от които са заплашени всички настоящи пушачи”, обяснява още д-р Юнис.

Явно статинът подобрява кръвоснабдяването на белите дробове, а с това изхвърлянето на натрупаните с пушенето отрови.

Потенциалната полза от статина не трябва обаче да успокоява пушачите, защото той не предпазва от най-сериозното заболяване, свързано с пушенето – рак на белите дробове.

“Пушачите не трябва да се успокояват от нашите открития, а да направят всичко възможно да се откажат от цигарите – това ще е най-добрият подарък за здравето им, който могат да направят”, обобщава д-р Юнис.


КоментариКоментари