IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да пиете топла вода с лимон

17 август 2014 07 21

Какви са предимствата на тази напитка

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Може би сте чували, че е полезно човек да пие топла вода на празен стомах рано сутрин. По този начин се задейства и подпомага работата на храносмилателната система.

Защо обаче към топлата вода трябва да прибавяте и лимонов сок?

Ето и предимствата от тази определено вкусна и здравословна комбинация:

1. Подобрява имунната система. Лимоните имат високо съдържание на витамин С, което е чудесно за борбата с настинки. Освен това калият, съдържащ се в плода, стимулира мозъка и нервните функции. Калият също така може да помогне за контролирането на кръвното налягане.

2. Балансира рН-то. Пийте вода с лимон всеки ден и това ще намали общата киселинност на тялото ви. Лимонът е една от най-алкалните храни, макар да съдържа лимонена киселина.

3. Помага при загубата на тегло. Лимоните имат високо съдържание на фибрите пектин, които помагат в борбата с глада. Освен това е доказано, че хората, които поддържат по-алкална диета, губят тегло по-бързо.

4. Водата с лимон подпомага храносмилането. Лимоновият сок помага за изчистване на храносмилателната система. Той стимулира черния дроб да произвежда жлъчка – киселина, която се изисква за по-доброто смилане. Ефективното усвояване намалява киселините и запека.


5. Действа като диуретик. Лимоните увеличават скоростта на уриниране, което помага на тялото да се пречисти. Следователно токсините се освобождават с по-бързо темпо, което помага за запазване на пикочните пътища по-здрави.

6. Почиства кожата. Витамин С подпомага намаляването на бръчките. Водата с лимонов сок чисти токсините от кръвта, което пък помага на кожата да има по-добър вид. Всъщност лимонът може да се прилага директно върху белези, за да намали техния размер.

7. Освежава дъха. Освен това водата с лимонов сок може да помогне за облекчаване болките в зъбите и венците. Не забравяйте обаче, че лимонената киселина може да ерозира зъбния емайл, така че внимавайте за това. Най-добре мийте зъбите си всеки пък, след като пиете вода с лимон.

8. Облекчава респираторните проблеми. Топлата вода с лимон помага на човек да се отърве от белодробни инфекции и да намали досадната кашлица. Смята се, че водата с лимон е полезна и за хората с астма и алергии.

9. Поддържа ви спокойни. Витамин С е едно от първите неща, които се изчерпват, когато подлагате ума и тялото си на стрес.

* За една чаша вода използвайте сока от половин лимон

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
защото е полезно, предполагам?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар