IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Знаете ли как да пиете вода?

15 август 2014 07 41

Митове и истински факти за най-ценната напитка

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бъдете честни и си признайте – стараете ли се да пиете достатъчно вода всеки ден?

Може би някои от вас ще отговорят отрицателно, а други гордо ще се похвалят, че консумират вода всекидневно.

Все по-често се говори за важната роля на водата в здравословния режим и за главната ѝ функция в изграждането на привлекателна фигура.

Знаете ли обаче как да пиете вода? Заблуждавате ли се от митове и наясно ли сте какви са истинските факти? Ето ги и тях:

Мит: Трябва да се пият по осем чаши вода на ден

Факт: Според професор Хайнц Фалтин никой не е сигурен откъде всъщност произлиза това всеизвестно правило. Истината е, че нужният дневен прием вода зависи от хранителния режим на човек, както и от спецификата на неговото тяло.

Мит: Пийте вода, само когато сте жадни и ще получите количеството течности, от което се нуждаете

Факт: Това не е съвсем вярно, защото има моменти, в които тялото ви все още не отчита, че има нужда от допълнително вода. Например, упражненията притъпяват жаждата на човек. Докато тренирате, вие губите течности толкова бързо, че мозъкът ви не може да отговори в срок. Скорошно проучване показва също, че жените губят повече течности по време на тренировка, в сравнение с мъжете. Така че един час преди всяка тренировка пийте вода, за да бъде тялото ви достатъчно хидратирано.

Мит: Чаят и кафето ви дехидратират

Факт: Според професор Лорънс Армстронг кофеиновите напитки не ви дехидратират, стига да се консумират в умерени количества (до 5 на ден). Той е на мнение, че тъй като в тях се съдържа предимно вода, те всъщност нямат толкова голяма дехидратираща роля. Единственото условие е кафето да не върви с ароматизирани сиропи или млечни продукти.

Мит: Консумацията на вода преди хранене ви помага да отслабвате

Факт: Доктор Барбара Ролс е на мнение, че водата преди хранене или по време на хранене няма да ви предпази от количеството храна, което ще погълнете. „Водата не се свързва с храната, така че се изпразва от червата наистина бързо“, твърди Ролс.

Най-добре залагайте на храни с по-високо съдържание на вода, които ще ви помогнат да приемате по-малко калории, а не на самостоятелна вода. Например, водата от зеленчуците преминава през стомаха и в червата заедно с останалата храна и ви кара да се чувствате по-сити.

Мит: Не може да се дехидратирате по време на плуване

Факт:  Всъщност има много по-голяма вероятност тялото ви да се дехидратира при по-дълъг престой в басейн или в морето. Една от причините е чисто психологическа – последното нещо, което искате да погледнете, излизайки от водата, е чаша вода. Физиологията обаче също има значение, смятат специалистите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )