IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете за мазнините

10 септември 2014 12 26

Те не са толкова лоши, колкото мислите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора имат грешно схващане относно мазнините. Те смятат, че всичко с голямо количество мазнини е нездравословно, забравяйки че зехтинът, например, е изключително полезна добавка към салатата. Всъщност мазнините могат да се разделят условно на „добри“ и „лоши“ и човек трябва да определя хранителните си навици по това деление, а не изключвайки всички продукти с наличие на повече мазнини.

Ето и какво трябва да знаете за мазнините:

1. Наситените мазнини не са най-лошото нещо за вас. Рафинираните въглехидрати и захарта могат да бъдат дори по-лоши. Това, което трябва да направите, е да ограничите приема на наситени мазнини, но не и да ги замествате с други вредни съставки. Не мислете, че ако замените маслото с желирано сладко върху филията, вие правите нещо много добро за тялото си. Възможно най-здравословният избор би бил да замените наситените мазнини с ненаситени като например да използвате бадемово, вместо фъстъчено масло.

2. Никога не бива да консумирате трансмазнини. Докато наситените мазнини в умерени количества са допустими, то трансмазнините трябва да се избягват напълно, съветват експертите. Тези изкуствени мазнини нямат никаква хранителна стойност и е доказано, че повишават лошия холестерол, както и увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

3. Белите мазнини всъщност горят калории. Те са важни за енергийния метаболизъм и защитата на костите и органите. Може би ще се изненадате, но всъщност белите мазнини горят калории. Друг е въпросът, че това са само две калории на ден за половин килограм мазнини.

4. Вашето тяло се нуждае от определени мазнини. Повечето хора се нуждаят от повече кафяви мазнини, сочи ново проучване. Подобно на мускулите, те горят калории, дори когато сте в покой. Вие може да си създадете допълнителни запаси от кафяви мазнини чрез упражнения. Дългите аеробни тренировки освобождават хормона irisin, който помага за конвертиране на белите мазнини в кафяви, твърди ново проучване.

5. Ограничаването приема на всички мазнини е напълно погрешно. Има редица проучвания, които доказват ползата от средиземноморската диета. Тя включва главно източници на ненаситени (добри) мазнини. Според специалисти дори количеството на мазнини не е толкова важно, колкото техният вид. Старайте се да получавате по-голямата част от мазнините чрез прием на ядки, риба, авокадо, зърнени храни, богати на фибри и зехтин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари