Със забързания начин на живот, който повечето хора водят, не е изненада, че много от тях не помнят къде са оставили ключовете си, например. Докато машиналните действия и разсеяността в определени граници са нещо нормално, то човек може да се погрижи за своята памет с помощта на подходяща храна.
Съществуват хранителни стратегии, които не само подобряват общото здравословно състояние, но и влияят много добре и на паметта. Ето и кои са храните, които ако консумирате, вашият мозък ще ви бъде изключително благодарен:
1. Зеле. То е добър източник на фолиева киселина. Тя от своя страна може да бъде един от най-ефективните начини за намаляване на кръвните нива на хомоцистеин, за който се смята, че уврежда кръвоносните съдове. Според едно проучване, хомоцистеинът се свързва със спад на паметта, а фолиевата киселина може да служи като буфер.
2. Яйца. Те са известни най-вече като добри източници на протеин. В яйцата обаче се съдържат и други хранителни вещества като витамините B6 и B12. Недостигът на тези два витамина води до спад в силата на паметта.
3. Броколи. Според друго проучване, броколите, както и други кръстоцветни зеленчуци, имат голям ефект върху подпомагането на паметта. Освен това броколите имат високо съдържание на антиоксиданта кверцетин, фолиева киселина и витамин В6.
4. Ягоди. Ягодите са отличен източник на антоцианин – антиоксидант, за който е доказано, че подпомага паметта. Освен това, ягодите помагат на кръвните клетки и невроните да останат здрави и предотвратяват натрупването на плака в артериите. По този начин се улеснява постоянният приток на кръв към мозъка. В тези вкусни плодове има и особено голямо количество фолиева киселина и витамин B6.
5. Червено вино. Очевидно приемът на твърде много червено вино има отрицателни последици за паметта. Консумацията на тази напитка в умерени количества обаче може наистина да подпомогне паметта. Това се дължи на антиоксиданта кверцетин. Още по-добрата новина е, че в червеното вино се съдържа и антиоксидантът антоцианин, който се среща и в ягодите.
6. Кафе и чай. Изследователи от Университета на Инсбрук в Австрия са установили, че кофеинът подобрява производителността на човек при задачи, свързани с паметта. Ако не сте почитатели на кафето, в някои видове чай също се съдържа кофеин.
7. Сьомга. Тази риба има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което може да помогне за поддържането на една по-добра памет. Освен това сьомгата е богат източник на витамини B6 и B12.





Вселената има специален дар за 4 зодии на 30 октомври
Бърнаутът достига рекордни нива в света през 2025 г.
Планетата е в опасност: Микропластмасата в океаните няма да изчезне и след 100 години
Три сока за баланс на кръвната захар
Музиката намалява риска от деменция с 39%
Ново радиоизображение показа Млечния път в неочаквани цветове
Среща със Слънцето: Междузвездната комета 3I/ATLAS премина през перихелия си
Минало и извънземни: Какво крият дълбоките води под леда на Антарктида
Спортът по телевизията днес, 30 октомври
Мачовете по телевизията днес, 30 октомври
Олимпиакос не успя да си отмъсти на Монако
Рома продължава да е лидер с Наполи
Дневен хороскоп за 30 октомври, четвъртък
Месечен хороскоп за ноември
Бъди звездата на града с новата колекция NINE WEST!
Женски хороскоп за ноември
Микроинсултът не е дребен инцидент – защо спешната реакция определя съдбата на мозъка?
Как да изберем зимна шапка? Стилово ръководство
Защо топлият душ намалява напрежението?
Какво е синдром на Кушинг?
Остави коментар