IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Как да преборите есенните алергии

5 октомври 2014 06 13

С помощта на тези храни ще подсилите имунната си система

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Температурите се понижиха, листата започнаха да падат и светлата част от денонощието постепенно се смалява. Колкото и да ни липсва лятото, есента определено също има своите предимства. Много хора обаче страдат от така наречените есенни алергии, които тази година дори могат да бъдат по-лоши отпреди.

Това е възможно заради изменението на климата, по-високите температури и увеличаването на въглеродния диоксид – всичко това позволява на растенията да произвеждат повече прашец. За щастие, с помощта на някои храни може да облекчите своето алергично състояние. Ето защо, вземете си пазарските чанти и напазарувайте следните неща:

1. Броколи. В тях се съдържа витамин С, който облекчава алергичните симптоми. Освен това броколите са част от семейството на кръстоцветните растения, за които е известно, че помагат за изчистване на синусите. Според изследователите около 500 милиграма витамин С всеки ден може да облекчи симптомите на алергия. В една чаша сурови броколи се съдържат 80 милиграма витамин С.

2. Лук и чесън. В тях се съдържа кверцетин – друго тайно оръжие, което помага в борбата с алергиите. Кверцетинът също така действа като витамин С и намалява алергичното възпаление, облекчавайки запушения нос. Лошото е, че кверцетинът не се абсорбира много добре от храна, ето защо може да помислите за добавки, в случай, че имате тежка есенна алергия.

3. Тиква. В нея се съдържат каротеноиди, под формата на витамин А, който предотвратява алергии. Консумирайте тиква не само в десерти, а и като съставка в основни ястия. Може да ви звучи странно, но нищо не пречи да опитате.

4. Моркови. Това е друг източник на каротеноиди, както и „находище“ на бета-каротин, който помага в борбата срещу алергиите. Вие ще зарадвате тялото си с повече от ценния витамин, ако леко задушите морковите, а не ако ги консумирате напълно сурови. Може да залеете сотираните моркови със здравословни мазнини като кокосово масло, например.

5. Целина. Тя съдържа голямо количество витамин C и анти-възпалителни съединения, което я прави чудесен инструмент в борбата не само с алергиите, но и с високото кръвно налягане и хроничната болка. Целината може да се консумира сурова или варена, като по никакъв начин няма да загубите от нейните хранителни вещества. И не пренебрегвайте листата! Може да ги използвате в супи и яхнии, тъй като и в тях се съдържа витамин С.

6. Коприва. Тя се бори срещу възпалението и е особено ефективна, когато изпитвате симптомите на алергия. Копривата съдържа хистамин – вещество, което тялото произвежда по време на алергична реакция. По този начин копривата помага на тялото ви да придобие толерантност. Имайте предвид, че продължителната употреба на билката не се препоръчва, тъй като може да изтощи вашите калиеви запаси.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари