IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момчета, внимавайте с кръвното

5 декември 2006 09 10

Ново проучване доказва, че момчетата в тийнейджърска възраст са по-склонни към високо кръвно налягане, а оттам – и към проблеми със сърцето, отколкото момичетата

Момчета, внимавайте с кръвното

Когато си между 15 и 19 години, едва ли мислиш за точно за кръвното си налягане, но последните проучвания на канадските лекари показа, че въпреки ранната възраст, не е лошо да обърнеш малко внимание на сърцето си.

Според д-р Кабери Дасгупта, момчетата в тази възраст никак не обръщат внимание на здравето си, смятат упражненията за загуба на време и изобщо не се интересуват от качеството на храната, която поглъщат

Истината обаче е, че този начин на живот, в който хамбургерите и безалкохолните са единствената храна, а цъкането с мишката – единственото движение, крие много рискове за здравето по-нататък.

С време се излишните килограми стават все повече и повече, а натрупването на мазнини в тялото и в артериите – значително.

Всичко това води до повишаване на кръвното налягане още преди да навършиш двадесет. Сега това може да ти се струва нереално, но след десетина години ще започнеш да усещаш неприятните ефекти от нездравословния начин на живот.

По време на изследването си канадските учени са наблюдавали 614 момчета и 653 момичета в продължение на пет години.

В края на този период кръвното налягане на момчетата е било повишено с 19%, докато това на момичетата не се е променило.

Разбира се, тези данни не означават, че трябва да се примириш с положението и да оставиш кръвното ти да достига рекордни стойности.

Редовните упражнения ще се отразят прекрасно не само на успеха ти сред момичетата, а и на здравето. А с редовните упражнения идва и здравословното хранене.

След години ще си ни благодарен.


КоментариКоментари