IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете за вегетарианството

6 ноември 2014 16 29

Факти, които ще ви дадат по-пълна представа за този начин на живот

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Все повече хора решават да станат последователи на вегетарианството. И докато за някои това е просто мода, истински посветените вегетарианци определят начина си на хранене като начин на живот. Много хора отказват месото заради моралната страна на хранителната индустрия и милионите животни, които биват убивани или подложени на мъчителен живот.

Всъщност решението дали човек да откаже месото или не, е въпрос на личен избор. Ако вие самите се замисляте за подобно нещо в последно време, четейки повече за вегетарианството, ще успеете по-лесно да вземете решение – без значение какво е то. Ето няколко факта, които определено ще ви бъдат полезни:

1. Има няколко типа вегетарианци. Повечето хора си представят, че вегетарианците просто не ядат месо, но истината е, че те се делят на няколко типа. Някои вегетарианци отказват само месото, но оставят рибата и млечните продукти в менюто си. Други пък не консумират нито месо, нито риба. Някои се стремят да избягват и яйцата и млечните продукти, но не напълно. Всъщност всеки вегетарианец сам избира какви хранителни ограничения да си наложи.

2. Здравословно е. Консумирането на животински продукти в умерени количества не е толкова лошо, макар че някои от тях съдържат много наситени мазнини и калории. Много хора се притесняват, че спирайки приема на месо, те ще изпитват недостиг на протеини и други вещества, от които организмът се нуждае – но това са абсолютно безпочвени притеснения. С достатъчно разнообразно вегетарианско меню човек може да си набавя всички вещества, които са му необходими за добро здраве.

3. Вегетарианците също могат да надебеляват. Като цяло отказването от месото помага за намаляване приема на калории, от което резултатът е минимално отслабване. Това обаче не важи при всички хора. Ако не се храните с месо, но наблягате на други вредни и калорични храни, това няма да се отрази добре на фигурата ви. Някои видове сирена и ядки също могат да се окажат врагове на добрата ви форма, но само ако ги консумирате неограничено.

4. Вегетарианството е добро за околната среда. Много по-малко ресурси са необходими, за да се отглеждат плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, отколкото животни за тяхното месо, мляко или яйца. Пакетирането на вегетарианските храни също е по-икономично и добро за околната среда, отколкото пакетирането на животинските продукти. Дори ако се откажете от месото само два-три дни в седмицата, така ще допринесете за намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата.

5. Намалява се рискът от заболявания. В много отношения вегетарианското хранене може да намали риска от някои здравословни проблеми. Въпреки че отказването от месото не е 100% гаранция за здравословно хранене, ако човек консумира предимно полезни храни, той със сигурност ще направи имунитета си по-силен и има по-голям шанс да се предпази от други заболявания. Според различни проучвания вегетарианството е свързано с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, някои видове рак, затлъстяване, диабет и високо кръвно налягане.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари