IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които предизвикват възпаление

25 ноември 2014 10 02

Някои от тях може би ще ви шокират

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много храни, които смятате за полезни, а те всъщност не са такива. Тези храни се обработват, подправят, рафинират, разреждат, подслаждат, осоляват или казано по друг начин – променят се. Именно тези промени доказват, че много продукти всъщност не са истинска храна. Техните съставки се преработват, за да се създаде по-дълъг срок на годност.

За съжаление по този начин се унищожават полезните противовъзпалителни компоненти на хранителните продукти и вие като клиенти оставате заблудени. За да може да се предпазите от възпаления обаче, хубаво е да знаете за кои храни трябва да внимавате. Ето ги и тях:

1. Млечни продукти

Млякото е създадено от природата, за да може телата на бебетата да наддават по-бързо. Ето защо възрастните хора не се нуждаят от консумация на мляко и дори противно на общоприетото схващане и множеството реклами, здравината на костите не идва от приема на мляко и млечни продукти, а от растителните храни, пише Womans Health. Всъщност млечните продукти са силно възпалителни за много хора и колкото по-преработени са те, толкова по-опасни за здравето стават.

2. Захар

Захарната промишленост се опитва да ни представи идеята, че захарта всъщност е нещо полезно, тъй като идва от захарната тръстика. Това обаче не е вярно, тъй като всички клетки на захарната тръстика се отстраняват по време на процеса на рафиниране. Единствено меласата запазва някои от своите минерали (например желязото) по време на обработката. За съжаление, изкуствените подсладители имат своите недостатъци – за тях се смята, че предизвикват много заболявания, както и повишават теглото.

3. Рафинирани зърнени храни

Те трябва да се избягват заедно с подсладените храни. Ограничете консумацията на тестени изделия до веднъж седмично, за да избегнете рафинираните зърнени култури в белия хляб и пицата, например.

4. Голяма част от месото

Повечето месо идва от места, където животните се отглеждат по много лош начин. Те се хранят със определена храна, за да растат по-бързо например, както и водят много нездравословен живот като цяло – затворени в малки клетки и пространства. Освен това на животните им се дават антибиотици, хормони и други лекарства. Ето защо, когато консумирате месо от животни, отглеждани по този начин, вие задръствате организма си и го предразполагате към разболяване. В преработените меса също така се съдържат консерванти, оцветители и изкуствени ароматизатори. Най-добре залагайте на биомесото, което може и да е по-скъпо, но пък качеството му си заслужава.

5. Тропически плодове

 С тях трябва да внимават хората, болни от диабет, тъй като обикновено тропическите плодове имат по-високо съдържание на фруктоза. В случай, че имате диабет, трябва да ограничите приема на плодове като банани, портокали, манго, папая и ананас до веднъж седмично. Тропическите плодове са богати на много полезни хранителни вещества, които обаче могат да бъдат намерени и в много други плодове и зеленчуци.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари