IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословни храни, с които може би прекалявате

20 януари 2015 06 08

Всичко трябва да бъде с мярка

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Няма нищо по-хубаво от това човек да се храни със здравословни храни. Разбира се, както при всичко останало – и тук не бива да прекалявате с тях и трябва да търсите златната среда.

Дори и полезната храна може да се „обърне срещу вас“ и да увеличи размера на талията ви, колкото и странно да ви изглежда.

Ето защо е хубаво да се стараете да се храните разнообразно, без да наблягате прекалено много на определени здравословни продукти. Вижте тези, с които трябва да бъдете особено внимателни:

Авокадо

Този плод е добър за сърцето, косата, кожата и храносмилането. Едно средно голямо авокадо съдържа 322 калории и 29 грама здравословни мазнини. Не си позволявайте да консумирате повече от едно авокадо на ден, независимо колко полезно е то всъщност.

Чиа

Семената от чиа са задължителна съставка от вашето хранително меню, ако се опитвате да се храните здравословно. Те съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, антиоксиданти и протеини. Консумирайте по една супена лъжица семена от чиа на ден. Може да ги комбинирате с кисело мляко, в смутита или като добавка към салатата. Твърде голямо количество чиа ще затрудни вашата храносмилателна система.

Банани

В тях се съдържат много полезни вещества, но бъдете внимателни и не прекалявайте много с тяхната консумация. Твърде много банани ще затруднят вашия стомашно-чревен тракт. В някои редки случаи дори може да се стигне до калиева токсичност, макар че по-застрашени от нея са децата. Няма точно фиксирана бройка на бананите, които може да консумирате всеки ден, но се старайте да не са повече от един на ден. Все пак е хубаво да разнообразявате приема на плодове.

Киноа

Тя съдържа много фибри и протеини, което я прави много полезна и препоръчителна за консумация. В половин чаша киноа се съдържат 110 калории. Всъщност проблемът с тази храна идва именно от калориите. Повечето хора не следят своите порции, когато смятат, че консумират нещо полезно. Така че хранете се по-пестеливо с киноата – до половин чаша на ден.

Смутита

В зависимост от това какви са съставките на шейка, калориите отново могат да бъдат много. И за разлика от твърдите храни, тялото ви няма да възприеме течността по същия начин и по-скоро ще се почувствате отново гладни. Най-добрият начин да не прекалите със смутитата, е да комбинирате храните така, че калориите да не надвишават желаното от вас количество.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари