IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ментовият чай помага при прекомерно окосмяване

22 февруари 2007 09 49

Пиенето на ментов чай два пъти дневно намалява нивото на мъжкия полов хормон, причиняващ прекомерно окосмяване по корема, гърдите и лицето

Ментовият чай помага при прекомерно окосмяване

Пиенето на ментов чай два пъти дневно намалява нивото на мъжкия полов хормон, причиняващ прекомерно окосмяване /хирзутизъм/ по корема, гърдите и лицето, предаде БГНЕС.

Хирзутизмът може да причини сериозни проблеми от психологично естество при жените. Лечението на хирзутизма обикновено включва медикаменти, които намаляват нивото на андрогените (мъжките полови хормони в тялото).

В някои случаи, прекомерното окосмяване е резултат от медицинско заболяване като например синдром на поликистозни яйчници.

Жените произвеждат малки количества от мъжките полови хормони, като тестостерон, но по-високите нива на тези хормони водят до прекомерно окосмяване.

За да се проучи ефекта върху жените, 21 доброволки с хирзутизъм, 12 от които са били с поликистозни яйчници, са получавали по чаша ментов чай два пъти дневно в 5 дневен период по време на фоликуларната фаза от цикъла си.

Учените са установили значително намаление на свободния тестостерон в кръвта и увеличение на някои женски хормони, включително на фоликулостимулиращия хормон.

Ментовият чай може да повлияе метаболизма на хормоните като тестостерона или синтезирането на андрогенни хормони, обясняват изследователите.

Нужни са обаче повече проучвания за потвърждаване ефекта на ментовия чай върху умерения хирзутизъм, отбелязва ръководителят на проучването проф. Мехмет Нуман Тамер.

Понастоящем терапията за хирзутизма включва използването на орални контрацептиви за подтискане на андрогенната продукция или медикаменти от типа на спиронолактон, но това проучване показва, че ментовият чай може да бъде добра естествена алтернатива за жени с леки симптоми на хирзутизъм, твърдят учените.

При всички случаи обаче, ако страдате от прекомерно окосмяване, първо трябва да се консултирате с лекар, който да установи каква точно е причината.

КоментариКоментари