IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които трябва да знаете за кейла

26 юни 2015 07 29

Ползи и интересни факти

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В последните няколко години се обръща все повече внимание на това с какво се хранят хората, кои храни са полезни, кои са вредни и т. н.

Модерни станаха и така наречените „суперхрани“, тъй като консумацията им се характеризира с много здравословни ползи за човека.

Една от тези храни е кейлът, който става все по-популярен, макар и не особено навлязъл в България. Той е зелено листно растение и както може да предположите, е много полезен. За да се уверите в това, прочетете нещата, които трябва да знаете за кейла:

1. Кейлът има много витамини и минерали

Една чаша кейл има само 33 калории, но съдържа голямо количество витамин К, витамин C и витамин А. Освен това в него може да намерите желязо, фолиева киселина, омега-3 мастни киселини, магнезий, калций, фибри и протеини!

2. Кейлът побеждава млякото по количество калций

В половин чаша кейл се съдържа повече калций, отколкото в малка картонена кутия мляко.

3. Първият ден на месец октомври е Националният ден на кейла

Целта на този ден е да се повиши информираността около многото ползи, които предоставя този зелен листен зеленчук.

4. Кейлът има „суперсили“

Те се дължат на фитонутриентите, които имат изразено антиоксидантно действие. Освен това консумацията на кейл ще намали възпалението и ще подобри детоксикиращите способности на черния ви дроб.

5. Трябва да започнете консумацията на кейл постепенно

Не е необходимо да се насилвате и да изяждате голямо количество кейл още в началото. Просто включете листното растение към някои свои любими рецепти и постепенно го въвеждайте в хранителния си режим. Добрата новина е, че той е подходящ за смутита, салати и други ястия.

6. Може да абсорбирате хранителните вещества от кейла в неговия суров вид

Процесът на готвене на кейла освобождава някои хранителни вещества като магнезий и намалява други, които са топло-чувствителни – като фолиевата киселина. Но консумацията на кейл във всякаква форма, дори и сурова, ви осигурява протеини, омега-3 мастни киселини и много витамини и минерали. Може да ядете кейла дори печен.

7. Кейлът е лесен за отглеждане

Въпреки че растението предпочита по-студеното време, то може да бъде отглеждано през всеки сезон и климат. Вкусът му също така може да се промени, в зависимост от температурата, сорта и състоянието на почвата. Може да отглеждате кейл при температури от около -5 градуса до около 25-26 градуса по Целзий.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Валентина ( преди 8 години )
Кейл има на фермерския пазар във Варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Милена ( преди 8 години )
Ако някой ми каже къде мога да го намеря, ще съм безкрайно благодарна. Където и да съм питала ме гледат странно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар