IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от кокосовата вода

18 юли 2015 04 45

Защо е хубаво тя да присъства в менюто ви?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кокосовата вода е чудесен начин да се разхладите в топлите летни дни, когато имате нужда от нещо по-различно от вкуса на обикновената вода. Както добре знаем, газираните напитки и натуралните сокове не са подходяща алтернатива, тъй като съдържат много нездравословни съставки.

Кокосовата вода от своя страна е богат източник на полезни вещества, които влияят страхотно на организма. Единственият и основен недостатък на тази напитка е, че може да се намери само в някои специализирани магазини, както и че цената ѝ е твърде висока за българския пазар.

В случай, че все пак решите да опитате кокосова вода, запознайте се с ползите от нейната консумация:

1. Може да „лекува“ махмурлук

Ако изпитвате гадене и сякаш не може да погълнете каквото и да е – просто изпийте една чаша кокосова вода след тежка нощ. Струва си да опитате.

2. Може да ви помогне да отслабнете

Кокосовата вода има ниско съдържание на калории, което означава, че сте предпазени от натрупването на излишни килограми. Освен това, както вече споменахме, може да използвате тази напитка като заместител на натуралните сокове или газираните напитки, които са пълни с калории. Друг бонус, който получавате при консумацията на кокосова вода е, че тя потиска апетита.

3. Хидратира тялото ви

Кокосовата вода е почти толкова хидратираща, колкото обикновената, тъй като нейният състав всъщност е 95% вода.

4. Богат източник на калий

Калият е жизненонеобходим минерал за организма, ето защо тялото ви се нуждае от неговия прием ежедневно. В един литър кокосова вода може да намерите около 240 милиграма калий.

5. Може да забави стареенето

Благодарение на цитокинина, който се съдържа в кокосовата вода, могат да се забавят процесите на стареенето. По тази причина много холивудски актриси консумират именно тази напитка.

6. Дава тласък на имунната система

Чаша кокосова вода на ден ще ви помогне да подсилите своя имунитет. В нея се съдържа лауринова киселина, която има антивирусно, антибактериално и противогъбично действие.

Снимка: Istock

7. Подпомага храносмилането

Напитката действа добре на метаболизма и подобрява усвояването на храната. Освен това кокосовата вода може да успокои коремните спазми.

8. Добър източник на хранителни вещества

В кокосовата вода, освен калий, има и магнезий, манган, както и витамин С.

9. Дава тласък на енергия

Ето защо тя е подходяща напитка, с която да замените традиционната сутрешна чаша кафе. Кокосовата вода дава енергия и е много подходяща за започване на деня.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари