IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо киноата е толкова полезна

21 юли 2015 09 40

Тя съдържа много ценни хранителни вещества

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Киноата датира от векове, като инките първи са осъзнали, че семената на тази култура са годни за консумация от човека. Според някои източници киноата била „златото на инките“, тъй като те вярвали, че приемът ѝ увеличава издръжливостта на воините.

Ако вие все още се чудите защо е добре да включвате киноата към своя хранителен план, запознайте се с нейните ползи:

1. Киноата е чудесен източник на протеин

Тя е една от най-богатите на протеини храни, които могат да съществуват. Освен това е пръв приятел на вегетарианците и веганите, тъй като съдържа всички девет незаменими аминокиселини.

2. Киноата съдържа много фибри

Дори двойно повече от по-голяма част от зърнените храни, които консумирате. Известно е, че фибрите създават чувство на ситост за по-дълго време, което помага при отслабване. Те също така влияят добре и на храносмилателната система, намаляват високото кръвно налягане и риска от диабет.

3. Киноата е източник на желязо

Желязото помага за запазване доброто състояние на нашите червени кръвни клетки и е в основата на образуването на хемоглобин. То пренася кислорода от една клетка в друга и увеличава мозъчната функция. Освен това желязото е важно и за регулиране на телесната температура и енергийния метаболизъм.

4. Киноата съдържа лизин

Лизинът е от съществено значение, когато става въпрос за растежа на тъканите, както и тяхното възстановяване.

5. Киноата е източник на магнезий

Магнезият помага за отпускане на кръвоносните съдове и по този начин за облекчаване на мигрената. Той също така контролира кръвната захар, намалявайки риска от диабет тип 2. Някои от другите ползи на магнезия са регулиране температурата на тялото, детоксикация, производство на енергия, както и формирането на здрави кости и зъби.

6. Киноата има високо съдържание на рибофлавин (витамин B2)

Рибофлавинът е жизненоважен витамин за човека, който подобрява енергийния метаболизъм и е от основно значение за правилното функциониране на организма.

7. Киноата е чудесен източник на манган

Манганът е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане, вследствие на свободните радикали.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Някоя ( преди 8 години )