IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови помощници в борбата с високото кръвно

11 април 2007 06 58

Какаото и чаят влязоха в списъка на храните, полезни за сърцето и за намаляване на кръвното налягане

Нови помощници в борбата с високото кръвно

Богатите на какао храни намаляват кръвното налягане, показва ново проучване, публикувано в списание „Интърнал Медисин“.

До сега в списъка с храните, полезни за сърцето, влизаха плодовете и зеленчуците. Те съдържат полифеноли, които оказват благоприятно влияние върху състоянието на кръвоносната система и намаляват риска от инфаркт.

„Нашето проучване обаче доказа, че в Западния свят най-много полифеноли се набавят от чая и какаовите продукти. Именно това ни накара да включим и тях в списъка на полезните храни“, обяснява д-р Дирк Тауберт от Университета в Кьолн.

Екипът на д-р Тауберт е анализирал десет архивни изследвания, направени между 1966 и 2006 година. Половината от тях се отнасят до действието на чая, а другата половина – до качествата на какаото в борбата със сърдечно съдовите заболявания.

Изследваните хора са били с високо кръвно налягане и са приемали тъмен шоколад или чай в продължение на поне две седмици.

Крайните резултати при почти всички пациенти показва намаляване на кръвното налягане.

Ефектът от чая и какаото върху кръвоносната система може да се сравни с действието, което оказват лекарствата за кръвно, смятат лекарите.

„Най-много от полезните качества на какаото са запазени в черния шоколад, а от чайовете трябва да наблягате на зеления и белия“, припомнят специалистите.

КоментариКоментари