Тиквата е известна със своята ниска калоричност и ползи за здравето, но не само месестата част на плода става за ядене. Всъщност семките ѝ са също истински еликсир на здравето и не бързайте да ги изхвърляте!
Като повечето ядки те са наситени с много витамини и полезни мазнини, а ето и няколко причини да ги включите в менюто си:
Богати са на магнезий
Една четвърт чаена чаша тиквени семки съдържа половината дневна доза магнезий, необходима на тялото. Магнезият е важен за костите и мускулите, както и за отпускането на кръвните канали.
Богати на цинк
Цинкът помага за добрия сън, повишава имунитета, сензитивността и здравето на очите. Също така контролира инсулина и помага на мъжката плодовитост.
Омега-3 мастни киселини
Суровите ядки, включително и тиквените семки са изключително богати на това вещество, което подхранва тъканите, органите и мозъка.
Подпомагат съня
Тиквените семки са богати на трипотофан – амино киселина на основата на протеина, която тялото трансформира в серотонин (хормонът на щастието), а след това и в мелатонин – „хормонът на съня“.
Мъжко здраве
Мъжете, които искат да имат здрава простата, трябва да хапват тиквени семки! Цинкът в тях е важен за господата и лесно ще си го набавят чрез тях.
Противовъзпалително
Доказано е, че маслото в тиквените семки има силен противовъзпалителен ефект.