IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остарявайте красиво с подходящите храни

5 април 2016 05 00

Какво да добавите в менюто си, за да ставате все по-привлекателни с годините

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Остаряването е неизбежно. Но то не трябва да бъде мъчително и тревожно изживяване. Има много жени, които сякаш разцъфват с възрастта и годинките не само им отиват, а и ги правят по-атрактивни.

Това се дължи не само на добри гени, правилна козметика, а и на точните храни. Ерин МакКан, експерт по хранене към центъра Unbelievable Health, твърди, че храната е от изключителна важност за това как изглеждаме. Ето и какви съвети даде тя на дамите, за да спрат да се страхуват от старостта, защото и тя може да бъде красива:

1. Увеличете приема на антиоксиданти

Антиоксидантите играят важна роля за намаляване на възпаленията, заздравяване на повредените клетки и възстановяване на баланса в организма. Тези действия подпомагат предотвратяването на хронични заболявания като сърдечносъдови заболявания, диабет и рак. Те също така намаляват признаците на стареене като предотвратяват увреждане на кожата от слънчевите лъчи, замърсения въздух, и подобряват еластичността ѝ. За да увеличите количеството антиоксиданти в тялото си:

• Консумирайте повече цитрусови плодове, зеленчуци (особено листните);

• Обърнете се и към качествените добавки, богати на растителни екстракти.

2. Поддържайте баланс между омега 3 и омега-6 мастни киселини

Балансът между омега-3 и омега-6 мастните киселини е важен за намаляване на възпаленията в организма. Той подпомага когнитивната функция, която поддържа клетъчната. В идеалния случай съотношението между двете киселини трябва да бъде 1.5-1.2 (омега 3 / омега 6). Този баланс може да се поддържа чрез:

• Намалете консумацията на преработени, рафинирани храни;

• Хапвайте риби като дива сьомга, скумрия и сардини 3 или повече пъти седмично.

• Гответе с кокосово масло, като алтернатива на слънчогледово олио, маргарин и други масла.

3. Яжте балансирано и редовно

Научни изследвания са установили, че излишъкът на инсулин може да ускори процеса на стареене и да създаде възпаления в тялото. За да поддържате нормални нива на инсулин в тялото, трябва да се храните редовно и правилно. А именно:

• Комбинирайте сложни въглехидрати с животински протеини и зеленчуци, богати на антиоксиданти;

• Не пропускайте закуската! Тя трябва да бъде питателна и богата на фибри, протеини и витамини.

• Намалете приема на стимуланти, съдържащи кофеин.

4. Упражнявайте се редовно

Упражненията не само помагат за регулиране на теглото, но поддържат тонуса на тялото, подобряват кръвообращението, снабдяват го с енергия и повишават издръжливостта му.

• Достатъчно е да отделяте по 20 минути на ден за физическа активност. Хубаво е да ходите повече пеша и да забравите за асансьора.

• Редувайте кардио тренировки, тренировки с тежести и не забравяйте да разтягате и загрявате добре. Йогата е много добра опция за тези, които не харесват динамичните спортове или които имат травми.

5. Подсилете имунната си система

С напредване на възрастта имунната ви система отслабва. Една добре функционираща имунна система ще помогне на естествените защитни сили на организма срещу инфекции и хронични заболявания. Най-добрите начини за подкрепа на имунитета са:

• Достатъчен сън и почивка;

• Намалете стреса (така намалявате и хормоните на стреса в тялото, които рушат имунитета ви);

• Яжте храни, съдържащи цинк, витамини от група В, витамин С и флавоноиди.

• Излизайте на слънце, за да снабдявате тялото си по естествен начин с витамин D.

• Взимайте изпитани и натурални добавки.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари