IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненада. Доброто старо кафе е по-тонизиращо от енергийните напитки

7 август 2007 15 18

Чаша кафе ободрява много повече от енергийните напитки. "Виновник" е кофеинът - вижте как и защо

Изненада. Доброто старо кафе е по-тонизиращо от енергийните напитки

Парти. Или работа и умора. В повечето случаи посягате за най-ефикасно събуждане към енергийна напитка. Какво ти кафе.

Да, ама не. Въпреки гръмките си имена за разни бикове, акули и т.н., енергийните напитки се оказват доста по-слаб енергиен стимулатор от доброто старо кафе.

Това показват данните от ново проучване
върху ефекта на енергийните напитки и този на кафето, цитирани от Ройтерс.

Изследването е направено с 12 от най-популярните енергийни напитки (включени са и най-популярните марки в България). Оказва се, че количеството на кофеина в тях варира между 50 и 145 милиграма на 0.250 литра. В най-честия случай нивото на кофеина е било 75-80 милиграма.

За сравнение, чаша кафе със същото количество съдържа 65-120 милиграма кофеин, като средната стойност е 85 милиграма.

Най-продаваната енергийна напитка в света (и у нас включително) Ред Бул има 80 милиграма кофеин. Новият кандидат за завладяване на пазара - Rush на Кока Кола, също съдържа 80 милиграма кофеин.

Здравни специалисти са категорични, че това е добра новина, тъй като според тях енергийните напитки не бива да съдържат повече кофеин от чаша кафе.

До сега се смяташе, че високото ниво на кофеин в енергийните напитки е особено опасно, като най-застрашени са младите хора, които са най-ревностните им консуматори.

Проблемът е, че много често се изпиват по няколко кена от тези напитки и нивото на кофеин в организма става критично.

Високите дози кофеин могат да доведат до рязко покачване на кръвното налягане, а редовната им консумация може да предизвика проблеми с бъбреците.

Опасенията на лекарите са, че смесването на енергийни напитки с алкохол може да се окаже рисково за организма в определени ситуации – при обезводняване, при недоспиване и при психическо напрежение.

Учените, участвали в изследването смятат, че е по-полезно да се събудиш с чаша кафе, отколкото с енергийна напитка, въпреки че „събуждащите“ глътки съдържат и други стимулиращи организма вещества като таурин например, които не са вредни, дори напротив.

Лекарите обръщат внимание и на факта, че доста марки енергийни напитки използват 100% синтетичен кофеин, а не естествен, което също има значение.

Така че, ако искате да се събудите по-добре пийте една чаша кафе, вместо няколко кена енергийни напитки. Освен това то предпазва от инфаркт и е натъпкано с антиоксиданти, които се грижат за вечната младост.

По време на парти обаче не можете да пиете уиски и кафе, но просто бъдете внимателни с броя на енергийните напитки.

КоментариКоментари