Мнозина от нас имат навика да приготвят големи количества храна, които претоплят следващите няколко дни.
Оказва се обаче, че това може да бъде не само лошокачествена храна, загубила полезните си свойства, но дори токсична! Вижте кои храни не трябва да претопляте:
1. Картофи
Те губят полезните си съставки при претопляне. Дори да ги оставите на стайна температура по-дълго време, може да станат токсични и да причинят гадене и натравяне при консумация.
2. Ориз
Оризът има спори, които може да се превърнат в бактерии, които остават активни дори след топлинна обработка. Когато оризът остане на топло дълго време, след като е бил сготвен, има голяма вероятност да образува токсини, които причиняват повръщане и диария.
3. Яйца
Богати на протеини, те са полезни, но трябва да се консумират ограничено и по възможност веднага след приготвянето им. Ако се претоплят, образуват токсини, които причиняват щети на храносмилателната система.
4. Пиле
Пилето също е богато на протеини и се превръща във вредна храна при претопляне, която атакува храносмилателната система. Ако искате да консумирате вече сготвено пиле, по-добре го яжте студено в салата.
5. Спанак
Като всички останали зелени зеленчуци, спанакът е богат на желязо и нитрати. Когато се претоплят, тези нитрати могат да се превърнат в нитрити и други известни канцерогени (вещества, които могат да причинят рак в жива тъкан).
6. Олио
Олио от гроздови семки, орехово масло, масло от авокадо, лешниково масло и лененото масло, всички имат много ниска точка на кипване. Ето защо, когато ги претопляте, те гранясват. Така че, не ги използвайте за готвене, печене или пържене, а по-скоро за овкусяване накрая.
7. Ряпа
Ряпата най-често се използва за салати и супи. Тя също съдържа нитрати, които при претопляне стават токсични.
8. Гъби
Гъбите са богати на протеини и трябва да се консумират в същия ден, в който се готвят. При претопляне тяхната структура се променя и стават вредни за организма.
9. Цвекло
Цвеклото е точно като спанака – много нитрати, не трябва да се претопля.
10. Целина
Целината има високо съдържание на нитрати и по този начин тя може да стане токсична, ако я претопляме. Нитратите се превръщат в нитрити и увеличават риска от метхемоглобинемия. Това е състояние, при което нитритите в кръвта си взаимодействат с хемоглобина и желязото в нея, което ги прави неспособни да пренасят кислород до вашите живи клетки. Усложненията могат да включват припадък или дори смърт.





Три кристала за чиста енергия в дома
Късна емисия
Опасна ли е за Земята черната дупка Gaia BH1
Как да пробудим съзнанието си
В САЩ откриха, че човешкото сърце е способно на самовъзстановяване
Най-голямата паяжина в света е открита в пещера между Албания и Гърция
Няма как ЦСКА да е аутсайдер срещу Левски
Обрат и драма в Баку: Челси стигна до 2:2 срещу Карабах
Шампионска лига започна с огромни сензации
От Лудогорец: Имаме сили да се противопоставим на Ференцварош
Дневен хороскоп за 6 ноември, четвъртък
От хип-хоп клубовете в Харлем до подиумите на Висшата мода – историята на streetwear стила
5 кристала, които ще повишат вибрацията в дома ви
2 зодии с голям напредък до края на 2025
Какво прави музиката с нашето тяло?
Използвате ли изкуствен интелект? А знаете ли как се отразява на мисленето?
Гъбична инфекция на половия член – какво представлява и защо се появява?
УМБАЛ „Лозенец“ стартира кампанията „Мовембър 2025“ в подкрепа на мъжкото здраве
Остави коментар