IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко авокадо е безопасно да ядете на седмица?

11 май 2017 12 10

Не трябва да се прекалява дори и с полезните храни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Не е тайна, че авокадото е супер плод. То е вкусно, пълно с полезни съставки и може да се слага на какво ли не – сандвичи, салати, манджи и ордьоври. Но както с всяка друга храна и с авокадото не трябва да се прекалява, защото е висококалорично и съдържа много мазнини. Основният въпрос е: Колко е прекалено, когато става въпрос за авокадото?

Диетоложката Соня Ангелоун, говорител на Академията на храните и диетите, твърди, че човек не трябва да консумира повече от половим плод на ден.

Причината: Докато авокадото е чудесен източник на фибри, витамин Е, фолиева киселина и калий, то съдържа много мазнини (добри мононенаситени мазнини, но все пак мазнини) и съответно калории – 250 калории на 21 грама.

„Мазнините от авокадото имат важна цел – те подпомагат абсорбирането на мастноразтворимите витамини и растителни съединения. Освен това предотвратяват вътрешни възпаления, държат ниски нивата на инсулина след хранене и ни държат сити по-дълго, което не ни позволява да прекалим с храната при следващото ядене“, обяснява Анеглоун.

И все пак калориите са си калории и добавят значително количество към дневната ви квота, бърза да добави Джули Ъптън, съосновател на сайта за здравословно хранене Appetite for Health. Ако на ден приемате по 2000 калории, не трябва да си позволявате повече от 30 грама авокадо, съветва тя.

Разбира се, може да изядете цяло авокадо наведнъж и това да е дажбата ви за 2-3 дни. Другият вариант е да го разделите на порции – 1/5 авокадо е равна на 1 порция. Препоръчително е да не консумирате повече от 3 порции на ден.

Като повечето вкусни храни, вероятно смятате, че едно авокадо на ден няма да ви навреди. Проучване обаче показва, че при увеличение на мазнините (с приема на едно цяло авокадо на ден), ще напълнеете още след първия месец. Ако много харесвате плода, няма проблем да го консумирате всеки ден, само че в по-малки количества, съветва Соня.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари