IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преборете стареенето с правилната храна!

12 ноември 2017 10 30

Здрави и млади без пластика и медикаменти

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Повечето хора знаят какво слагат върху кожата си и че то се отразява върху нейния вид и здравина, но това което поставяте в тялото, също има значение.

Австралийският експерт по хранене Фиона Тък наскоро разкри кои храни причиняват възпаления и подпомагат стареенето, както и кои се борят успешно със загубата на колаген, образуването на бръчки и увисването на кожата.

В ограничителния списък, описан подробно в книгата ѝ The Forensic Nutritionist са готовите пакетирани храни, печените ядки и още.

Според Фиона най-важно е хората да разберат, че остаряването е тясно свързано с хроничното възпаление.

„Хроничното възпаление е постоянно възпаление, което е различно от острото възпаление – или нормалната реакция на организма към нараняване“, казва тя пред Daily Mail Australia.

„Хроничното възпаление не води задължително до лечение. То може да бъде основна причина за увреждане от свободните радикали и може да влоши здравето ви и да провокира болести като Алцхаймер, артрит, остеопороза, сърдечни заболявания, преждевременно стареене и някои ракови заболявания“, добави тя.

Според Фиона „някои храни могат да стимулират възпалението в организма и елиминирането на тези храни от вашата диета може да помогне за предотвратяването на много възпалителни състояния“.

Какво точно трябва да ограничите от менюто си?

- рафинирани захари под формата на пайове, торти, бисквити, както и бял хляб;

- алкохолния прием (оставете поне 3-4 дни без никаква консумация седмично);

- полуфабрикати, които се „сготвят сами“ в микровълновата;

- намалете червеното месо и пилешкото (не повече от 2-3 пъти седмично);

- растителните масла от слънчоглед, царевица, соя, шафран и фъстъци трябва да бъдат ограничени;

- някои зеленчуци съдържат и химическия алкалоид соланин, който може да предизвика възпаление при някои хора. Такива са домати, бели картофи, червен пипер, патладжан, горски плодове;

- по-полека и с печените и осолени ядки;

С какви полезни храни да допълните менюто си?

- пресни противовъзпалителни билки като куркума, чесън, розмарин, карамфил и джинджифил;

- Омега 3 мастни киселини, открити в рибеното и лененото масло;

- естествени подсладители, включително стевия и пресни плодове;

- пълнозърнести храни, бобови растения и леко сварени зеленчуци

- високи антиоксидантни храни като чесън, лук, броколи, зеле, плодове и екстракти от гроздови семки.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари