Когато говорим за италианска кухня, няма как да не споменем паста. Тези макаронени изделия бързо превзеха не само Европа, а целия свят и в момента се консумират в над 600 форми и разновидности и имат около 1300 имена на различните езици.
Ето още няколко интересни факти за любимата паста:
Пастата произлиза от Китай, а не от Италия
Макар че е определяна за италианска храна, пастата е открита в древен Китай и опитана преди стотици години от Марко Поло, който гостувал на Кубла Кан.
Томас Джеферсън представя пастата в Америка
Точно така, третият президент на САЩ Томас Джеферсън представя тази храна на американците през 1789 г. Той се влюбил в ястието, съставено от макарони в Неапол и поръчал машина за правене на паста да бъде доставена в Америка.
Храна на бедните
През 17 век месото било скъпо удоволствие в Непал, докато брашното се продавало по-евтино. Тогава много хора в тези райони се изхранвали основно с паста и тя станала „храна на бедните“.
Оригиналната паста се прави ръчно
Преди 18 век пастата се е правила ръчно. По искане на Фердинандо II, кралят на Неапол, Цезаре Спадачини създал машина, която да прави паста.
Хапването на паста = щастие
Обръщали ли сте внимание на факта, че когато хапвате паста, се чувствате добре? Това е така, защото въглехидратите в нея повишават производството на серотонин, който води до усещане за щастие.
Пастата е здравословно ястие
Малко количество засища тялото и му дава необходимата енергия. Тази храна е източник на балансирано количество протеини и въглехидрати.
Италианците са основен производител и консуматор на паста
Според официална статистика от 2016, италианците са похарчили 23 милиарда долара за паста, което в количество е около 13 милиона тона.
Паста може да се консумира и за десерт
Италианците са измислили няколко вида десерт с паста, а сред най-популярните е и шоколадовата паста. Има международен ден на пастата и това е 25 октомври!