IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 храни, които причиняват запек

3 септември 2018 07 10

По-добре намалете приема им

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Над 42 милиона души по целия свят страдат от запек, твърди Американският национален институт на здравето. Причината може да е генетична, стрес, нерви, заболявания или дори лоши хранителни навици. Преди да изтичате при лекаря, за да проверите защо отделителната ви система е затруднена, по-добре направете обзор на режима си на хранене. Вероятно трябва да изключите тези храни:

Млечни продукти: Ако имате проблем с изхождането по голяма нужда, обърнете внимание на това колко и какви млечни продукти консумирате. Може да имате лактозна непоносимост и тялото ви да не обработва правилно захар и мляко, което да причинява запек.

Пържени храни: Те са враг не само на теглото ви, но и на храносмилателната и отделителната ви система, тъй като съдържат много мазнини и почти никакви фибри. На тялото му отнема много време преди да успее да ги разгради.

Зелени банани: Избягвайте да консумирате зелени банани, ако страдате от запек. Зелените банани помагат за задържане на изпражненията в тялото, докато зрелите помагат за изхождането, тъй като съдържат фибри, които помагат при изтеглянето на вода от червата и подобряват перисталтиката.

Бял ориз: Още една храна, която трябва да елиминирате, ако имате запек. Белият ориз се преработва трудно и няма фибри, затова ако харесвате този продукт, заложете на кафявия му вариант.

Замразени храни: Тези храни нямат висока хранителна стойност и могат да причинят запек. Често са с високо съдържание на мазнини и ниско на фибри. Ако имате проблем с отделителната система, избягвайте да ядете замразени храни.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари