Колко често дъвчете дъвки? По-добре се откажете от този навик, тъй като учени твърдят, че дъвченето може да ви направи по-чувствителни към стрес и да ви докара някои здравословни проблеми.

Проблем с челюстта

Прекомерното дъвчене на дъвка натоварва хрущяла и заобикалящите го стави в челюстта, което води до износването ѝ.

Дъвките са пълни с нездравословни подсладители

Върху повечето от тях пише „без захар“ и само се замислете какво тогава докарва сладкия им вкус. В много дъвки има аспартам, който е свързван с мозъчни тумори, рак и дефекти при раждане.

Причинява главоболие

Според здравни експерти дъвченето на дъвка ангажира осем лицеви мускула, чиято прекалена експлоатация води до главоболие.

Използват нездравословни съставки

Фактът, че не гълтате дъвката, не означава, че нейният състав е безопасен за вас. Според експертите отделяната при дъвченето слюнка влиза в кръвта по-бързо и в по-висока концентрация от всяка друга хранителна съставка. Това може да доведе до храносмилателни проблеми и стомашни болки.

Причинява лош дъх

Ако смятате, че дъвките освежават дъха, сте в голяма заблуда. Според здравните експерти, те само влошават ситуацията. Лошият дъх е свързан с храносмилателни проблеми или възпаление на зъби/венци. Дъвченето на дъвка няма как да излекува тези проблеми, може само да ги задълбочи.

ь