IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да прекалите с чая?

18 февруари 2019 06 30

Макар и билков, той също трябва да бъде приеман с мярка

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Не само англичаните са фенове на чая. Когато времето застудее, той се превръща в по-употребявана напитка и от кафето. Тази напитка на пръв поглед изглежда доста безобидна, но на практика не е съвсем така. Скорошно изследване показва, че редовният прием на чай намалява риска от сърдечни болести с до 11%. Но знаете ли, че прекомерната консумация на горещата напитка крие рискове за здравето ви:

Консумация на кофеин

Както зеленият, така и черният чай съдържат 40 мг кофеин на чаша, твърди университетът Барун. Прекомерната консумация на чай може да доведе до кофеинова зависимост, което ще попречи на концентрацията ви, ще ви направи раздразнителни, изнервени и може да наруши съня ви.

Намалява усвояването на желязо

Танините, химическо съединение в чая, пречат на усвояването на желязо, ако са в завишено количество, твърдят експерти от Държавния университет в Колорадо. Според техни изследвания способността на тялото да абсорбира желязо намалява с до 60%. При вегетарианци, които консумират много малко желязо, прекаляването с чай може да увеличи риска от развитие на дефицит на желязо.

Пречи на действието на някои лекарства

Чаят може да наруши действието на някои лекарства, ако се консумира в големи количества. Ако сте голям почитател на чая и приемате различни медикаменти, консултирайте се с лекаря си, дали можете да пиете чай. Ефективността на някои антибиотици пък може да се увеличи, твърди проучване, проведено в Медицинския център на университета в Мериленд.

Чаят може също така да намали ефикасността на някои лекарства като МАО, химиотерапия, перорални контрацептиви и клозапин.

Колко чай е прекалено много?

Мнението тук не е категорично. Докато някои твърдят, че 2 чаши на ден са максимумът, други смятат, че нормата може да стигне до 10 чаши. И все пак, за да се застраховате, не ги докарвайте до 10, а спрете на 3-4.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари