IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за млякото

26 октомври 2018 12 40

Колко полезно е то всъщност

Снимка: Istock

Снимка: Istock

От малки ни повтарят колко полезно е млякото. Сега пък чуваме постоянно за развиването на лактозна непоносимост и започваме да си задаваме все по-често въпроса – трябва или не да пием мляко? Прави ли костите по-здрави?!

Скорошно интернационално изследване показва, че нациите като Америка, които приемат повече мляко, страдат в по-голяма степен от остеопороза, в сравнение с жителите на Япония например, които почти не консумират тази напитка. Няма явно доказателство и че приемът на повече мляко е превенция срещу фрактури и заболявания на костите.

Млякото е най-добрият източник на калций?

Да, то е богато на калций, но има далеч по-ефективни източници на витамина като сусамови семена например. Те съдържат средно 1300-1400 мг калций на 100 г, докато в 100 мл прясно мляко има едва 280-300 мг.

Млякото е пълноценна храна?

Млякото е богато на различни хранителни съставки като протеини, витамин А, В12, рибофлавин, калций, фосфор, цинк, магнезий и калий. Но то не съдържа две важни съставки – витамин С и желязо.

Млякото е задължително за всеки ежедневно?

До 12 години е хубаво децата да консумират мляко ежедневно. След това храната им е силно обогатена и с други източници на калций и витамини, така че няма „задължителна храна“. Възрастните не трябва да консумират повече от 2 чаши дневно.

Бебетата също трябва да пият мляко?

За деца под 1 годинка не се препоръчва да приемат краве мляко, тъй като може да развият автоимунно заболяване и диабет тип 1.

Пиенето на мляко е хубаво за кожата?

Млякото съдържа доста вода и хидратира кожата. Но днешните млека са пълни с консерванти и това може да доведе до кожни проблеми като акне и алергични реакции.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари